Налазите се на страници > Почетна > Блог > Румунски интереси у Украјини

Румунски интереси у Украјини

22-04-2014 04:59:53 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Spiridon Ion Cepleanu/c |


Како нове кијевске власти гурају земљу у хаосу, воде ка распаду територијалне целовитости државе, суседи све упорније почињу да истичу своје територијалне претензије према Украјини. Њих има између осталог и Румунија.

У последње време сви Румуни који живе у Закарпатју, све чешће говоре о својој жељи да створе аутономију у саставу Украјине. У насељима Черновицке области се растурају летци са натписима ”Овде је Румунија”. Председник Румуније Трајан Бесеску не крије да његова држава дели пасоше становницима Буковине и Одеске области. Према неким подацима, румунске пасоше већ је добило око 80% Румуна који живе у Украјини. А то је преко сто хиљада људи. Повод за такво понашање Букурешта била је дискриминација националних мањина које живе у Украјини од стране нових кијевских власти, каже експерт Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања Владимир Брутер.

- Ми сви памтимо како је у регионалном центру Черновицке области била затворена школа у којој се већина предмета предавала на румунском. Школа је била преформатирана у украјинску, без обзира на велике протесте локалног становнитшва. Одсуство румунског језика као званичног у местима где компактно живе Румуни представља већ чињеницу притиска. А у оквиру актуалне украјинске државе ове проблеме не само да је тешко решити, већ је просто немогуће решити. У Украјини дискриминација има тенденцију јачања и нико не поставља себи задатак да се од ње избави.

Недавно у Черновицкој области група националиста Десног сектора спалила је неколико кућа у селу Костичани на граници са Румунијом. Пострадали су доспели у болницу са опекотинама разног степена тежине. Одмах после тога у Румунији су одржани стихијски митинзи са захтевом да власти заштите интересе сопствених грађана од самовоље кијевских фашиста. Акције актуалних украјинских власти веома брину Румуне, каже политички коментатор Павел Кандељ.

- Атмосфера распиривања украјинског национализма, посебно у западном делу земље, благо говорећи изазива забринутост националних мањина.

Одговор Букурешта није требало чекати дуго. Неколико дана касније оружане снаге Румуније решиле су да одрже непланиране војне маневре на територији Јужне Буковине. Генералштаб земље разрадио је план заштите румунске националне мањине у Буковини и Одеској области. А Сенат Румуније чак је усагласио са председником увођење трупа у Украјину. Повод за упад може да буде обраћање румунског становништва Букурешту са молбом да их заштити. Саопштава се да план може да реализује батаљон специјалне намене Vulturii, чији припадници пролазе обуку у САД.

Ксенија Мељникова,