Вашингтон дао Кијеву ”ињекцију Бајдена”

22-04-2014 05:01:59 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Потпредседник САД Џо Бајден 21. априла стигао је у Кијев у радну посету. Ништа посебно од ове посете се не очекује. Експерти је оцењују као гест симбиличне подршке кијевских власти. Саветници Бајдена, знајући његову непредвидивост, само се надају да он неће обећати Кијеву ништа немогуће.

Бајдена обично не шаљу у иностранство за пробојне акције или конректне послове. Актуални потпредседник је потврдио функцију некакве витаминске ињјекције за не сасвим адекватне штићенике. 2009. године исти тај Бајден је тако путоао у Грузију да смирује Михаила Сакашвилија после срамног ”кавкаског рата” који је он започео 2008. године.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров већ је изјавио да Кијев и САД очигледно минирају реализацију женевских споразума за Украјину од 17. априла.

- Веома нас брине што уместо да се спозна одговорност за дешавања, кијевске власти и њихових покровитеља (они који су их довели на власт, пре свега САД и западноевропске земље) покушавају за све да оптуже Руску Федерацију, измишљају све могуће и немогуће аргументе, изјављујући да је доказ за руско мешање у ове процесе постојање конфликата и сукоба у региону и огромне количине руског оружја. Овај аргумент је смешан, пошто другог оружја тамо никада није било — тамо сви имају руско оружје. Али то што је недавно приказано на телевизији, проналазак америчког оружја код незаконитих оружаних формација, а не код украјинске армије — то је нешто ново.

Званично Бајден ће размотрити са штићеницима Вашингтона ситуацију на истоку, ток реализације женевских споразума, енергетску безбедност, економску ситуацију и предстојеће председничке изборе. И чак ће објавити неки пакет помоћи Кијеву. Вашингтон је спреман да преда мајдану технологије увећања експлоатације природног гаса и гаса из нетрадиционалних извора. Али никакав новац.

О томе да су САД одавно планирале и реализовале ”операцију Украјина” говрила је 22. априла у интервјуу ТВ компанији Си-Ен-Ен помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Викторија Нуланд. Она је признала да је Вашингтон од 1991. године потрошио 5 милијарди долара на то да успостави у Украјини снажну демократску владу. У фебруару ове године Украјина је коначно добила мајдански кабинет.

Шеф тог кабинета Асениј Јацењук је ових дана затражио да САД испуне своја обећања и пруже Кијеву реалну подршку, да му помогну новцем и оружјем. За сада обећано ”за преврат” очигледно заостаје од оног што су чекали његови извршитељи.

Наравно, наивно је мислити да је Бајденова посета чисто вежба за подршку нелегитимних власти које су изгубиле углед и контролу над земљом. То је још и симбол потпуног преласка Украјине под ”спољну управу”. Овај процес већ тече пуном паром. Тако представник администрације који прати Бајдена саопштио је новинарима да у Украјини већ делује тим америчких експерата који се баве питањем реверса тока руског природног гаса у Европу. Амерички експерти ће радити у Кијеву, као и у Словачкој и Мађарској. Према прорачунима Вашингтона, на рачун таквих реверсних испорука Украјина може да стекне некакву гасну резерву. У Украјину се такође упућују амерички стручњаци који ће распоређивати све спољне зајмове које може да добије Кијев. Самим кијевским властима Америка се не усуђује да повери стране зајмове. Поново ће их покрасти.

Андреј Федјашин,