Учесници митинга у Доњецку спремни да ослободе део зграде регионалне управе

23-04-2014 12:59:14 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Наталья Селиверстова/ vostok |


Активисти су спремни да ослободе два спрата и салу за седнице, како би се обновио рад најважнијих сектора државне администрације. Присталице федерализације Украјине су 6. априла узеле под своју контролу зграду доњецке регионалне управе, а следећег дана су прогласили формирање „Доњецке народне републике“, саопштио је шеф комитета за медије самопроглашене „Доњецке народне републике“ Александар Харков.

„Сада постоји договор о ослобађању два спрата зграде регионалне управе и сале за седнице. Детаље не знам, сада се све одвија директно са чиновницима како би се обновио рад“, рекао је Харков новинарима.

Према његовим речима, са радом ће почети најважнији сектори државне администрације „Неопходне функције државе, као што су право, комуналне услуге и социјална оријентација – буџетна линија, ће радити“, додао је представник „Доњецке народне републике“.

Присталице федерализације су 6. априла узеле под контролу зграду доњецке регионалне управе, а следећег дана су прогласили формирање „Доњецке народне републике“. Већ 8. априла је група активиста изјавила да не признаје званични Кијев и да себе сматрају легитимном влашћу. Осим тога, руководство „Доњецке народне републике“ је својом одлуком „распустило“ све које је именовала централна власт, од војске и полиције до губернатора области Сергеја Тартуте. За 11. мај је планиран референдум о самоопредељењу Доњецка.

Читајте више наУкрајина из минута у минут