Председнички избори у Сирији: Запад превентивно ”против”

23-04-2014 02:11:06 | | Глас Русије, фото: REUTERS/SANA/ vostok.rs |


Регистрација кандидата за председничку дужност започела је у Сирији. Она ће трајати до 1. маја, сами избори ће почети 3. јуна. Први пут у историји земље пријаву за учешће у председничкој трци може да преда неколико људи.

У самој Сирији избори на алтернативној основи се сматрају историјским догађајем. Ипак, Запад који се ватрено залаже за демократске промене у Сирији, унапред проглашава предстојеће гласање нелегитимним.

Кандидати се региструју у Уставном суду. Списак утврђених претендената на председничку дужност биће објављен у владиним издањима. Према сиријском уставу, на дужност шефа државе може да претендује грађанин републике који је напунио 40 година, живи у домовини последњих 10 година и нема страно држављанство. Његови родитељи треба да буду грађани Сирије. И постоји још један захтев: кандидата треба да подржи најмање 35 посланика парламента.

Запад је назвао предстојеће гласање ”пародијом на демократију”. Између осталог изјаве из Лондона и Вашингтона су сасвим очекиване. Тамо не прихватају били какве промене у Сирији у току којих Дамаск остаје самостални политички субјект, а не протекторан нове колонијалне империје. На самом почетку арапског пролећа -а заједно са њим и унутарсиријског конфликта — од Асада су тражили да укине ванредно стање. Лидер Сирије се одлучио не само на то: у републици се појавио нови Устав, били су планирани избори за председника. Асад је пристао да изнесе из земље све хемијско оружје, и то му је пошло за руком, без обзира на све напоре терориста опозиције да омету процес. Али Запад не планира да призна изборе — тим пре што захтеви који се постављају кандидатима аутоматски избацују из игре руководиоце радикалне, прозападне опозиције, истиче експерт Руског института за стратешка истраживања Јелена Супоњина.

- Имигрантски део прогласиће изборе незаконитим, и на све начине ће доприносити томе да их западне земље и неке арапске монархије такође не признају. У Лондону, између осталог, налазе се многи сиријски опозиционари. Постоји унутрашњи део опозиције која такође није јединствена. Неки од ових опозиционара су лојални влади, могуће, они ће чак кандидовати своје кандидате на председничку дужност.

Између осталог, председник САД по уставу може да буде само грађанин САД по рођењу, старији од 35 година, који је најмање 14 година живео на територији САД. Зашто су таква правила добра за супердемократску државу, али никако не за Сирију. Очигледно да је Дамаск, са тачке гледишта Вашингтона, дужан да дозволи да се кандидује на председничку дужност сваки човек из ”цивилизованог света” - пожељно са америчким пасошем и са презименом, на пример Мекејн.

Постоји још један разлог због којег већи део сиријске опозиције неће пристати да учествује у изборима, сматра доцент Руског државног хуманитарног универзитета Сергеј Серегичев.

- Одбијање ће бити условљено овако: учешће опозиције легитимизира изборе, индиректно потврђује исправност става актуалног председника — што је неприхватљиво за већину опозиционара. Још један део опозиционара сматра да избори дају предах режиму. Што се тиче кандидовања јединственог кандидата, тешкоћа је у томе што они не могу да формирају јединствени руководећи орган, а тек да одаберу кандидата... Ту се суочавају амбиције разних политичара како крупних размера, тако и локалног нивоа.

Избори ће протицати у сложеној ситуацији, мада је Дамаску у последње време пошло за руком да релативно стабилизује ситуацију у земљи. Представници власти закључују билатералне мировне споразуме са устаницима, којима остаје лако стрељачко оружје, и они заједно са снагама безбедности осигуравају ред на лицу мест. И уморни од рата Сиријци истерују џихадисте, странце који су дошли из читавог света и подижу над својим кварталима заставе Сиријске Арапске Републике. Дамаск је појачао контролу над западним делом Сирије, а на североистоку земље џихадистима се успешно супротстављају курдске снаге самоодбране.

Ипак, по мишљењу експерата, мир на сиријску територију неће скоро доћи. Имена председничких кандидата за сада се не знају. Али ако се Асад буде кандидовао, он ће највероватније победити. Може да победи неко од присталица актуалног председника. У сваком случају, Запад то неће задовољити. Није лако убедити Вашингтон и његове савезнике да дозволе Сиријцима да сами решавају своју судбину. Али могуће је, Русија је то једном већ доказала.

Игор Силецки,