Како је испало да је и Република Србска гласала за санкције Русији у ПССЕ

24-04-2014 06:16:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Свима је познато да су Република Србска и Муслиманско-хрватска Федерација две конститутивне "федерално-конфедералне" јединице, зване ентитети, односно два дела вештачке творевине која се зове БиХ. Спољна политика ове две федералне јединице је сведена на ниво БиХ, а на којем постоје анимозитети и неслагања, као и између ове две федералне јединице.

Република Србска је имала Министарство спољних послова као и самоталну спољну политику до 1998. године, а на чијем челу је био Алекса Буха. Ово министарство је укинуто. Данас се спољно-политички глас Републике Српске консумира у гласу БиХ заједно са гласом Муслиманско-хрватске Федерације БиХ, јер је спољна политика Републике Српске оличена у спољној политици БиХ.

Пре неколико дана у ПССЕ (Скупштина Савета Европе) изгласано да је да се уведу санкцији Руској Федерацији, односно суспендује право гласа Руске Федерације као и учешеће у избору мониторинга мисија, а све као облик казне због анексије Крима.

За ову одлуку је гласала и делегација БиХ, а која представља формално-правно и Републику Српску.

Делегат из Републике Српске Милица Марковић, која је из непознатих разлога напустила заседање пре гласања, саопштила је да је осталим члановима делегације раније рекла да ће гласати против и да сматра да би они у најмању руку требало да буду уздржани. Она је додала да су се муслимански делегати с тим сложили, али да су после њеног одласка са заседања ипак гласали за резолуцију против Русије. Чланови Сталне делегације БиХ у ПССЕ су Саша Магазиновић (СДП БиХ), Исмета Дервоз (СББ) и Сенад Шепић (СДА), а који су гласали за увођење санкција Русији.

Било како било, Република Србска је против своје воље индиректно гласала за ове санкције. Наравно, опет прегласавањем и мајоризацијом, а што је и основни проблем у вештачкој творевини БиХ.

Делегат из Републике Српске Милица Марковић је додала и то да Председништво БиХ није постигло договор, а да је амбасадор БиХ сугерисао делегатима да не иду на седницу и да уопште не гласају.

- Ја сам рекла да ћу бити против, а они да ће бити уздржани. То је био наш коначан договор. Како је истакао Саша Магазиновић(представник из Муслиманско-хрватске Федерације БиХ), њихова намера је била да они запрете Републици Србској на наше коментаре за настојања да Република Србска постане независна и да се одвоји од БиХ. У смислу, да ће они нама на овај начин припретити како ће проћи сви они који се тако понашају и који желе да се одвоје. Република Србска када буде оценила да треба да прогласи независност, она ће то сигурно учинити. Ово није први случај да је "наша" делегација нејединствена, односно да одступа од договора. Ова три посланика су поступила потпуно контра ставу Председништва које није постигло договор око ситуације у Украјини.

БиХ је још једном показала да као протекторат запада на челу са Високим представником никако не може да функционише, а Република Србска је још једном "упозорена" да сва своја укинута овлаштења после рата мора вратити, па било то и Министарство спољних послова, а све због тога да јој се та овлаштења која је чак и сама давала, не би "обила о главу" као бумеранг.

Било је много негативних ствари које је индиректно чинила Република Србска својим пријатељима, а све због предавања својих овлаштења. Од кориштења њеног ваздушног и копненог простора НАТО снага у агресији на Југославију, па све до, ево, увођења санкција Русији у ПССЕ.

Важно је напоменути и то да су и странке из Србије гласале за санкције против Русије, а то су Демократска странка и Уједињени региони.

Вања Савићевић,


http://serbian.ruvr.ru/2014_04_24/Kako-je-ispalo-da-je-i-Republika-Srpska-glasala-za-sankcije-Rusiji-u-PSSE-3967/