Време ултиматума Србији није прошло

25-04-2014 09:04:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

"Руски медвед постао свестан потребе пружања отпора"


Судећи по препуној великој сали Руског дома у Београду у среду увече на презентацији књиге академика Јелене Гускове под називом „Косово и Метохија – рат и услови мира“, очигледно је да тема агресије западних земаља и хронологија тадашњих догађаја, као и разни војно-дипломатски детаљи из тог времена – и данас побуђују несмањену пажњу јавности, и то поготово оног дела јавности коме је стало до очувања истине о правим узроцима НАТО бомбардовања Србије из 1999. године.

У осврту на ту нову књигу руског академика Гускове, генерал Радован Радиновић је констатовао да је Запад свесрдно подржавао албански фактор, те да је агресија била мотивисана искључиво геополитичким разлозима, што се потврдило и сада у Украјини, јер је требало рашчистити простор за ширење на исток. Генерал Радиновић је при том устврдио да је Србија својом истрајношћу и инсистирањем на државном суверенитету „купила“ 15 година, и за толико успорила надирање НАТО пакта на источном правцу, и како се дословно изразио - „сада се нашао неко да им стане на пут“.

Потом је следећи говорник на промоцији, некадашњи министар иностраних послова Живадин Јовановић, говорећи о мотивима свих заинтересованих страна за исход сукоба, изјавио да су се Албанци борили за припајање Албанији, док је за НАТО казао да се није борио за људска права и аутономију, већ за успостављење глобалне хегемоније, при чему је посебно желео да сломи Југославију која је представљала једину земљу у том делу Европе која није тежила чланству у Северноатлантској алијанси, него је штавише одржавала добре односе са Русијом. Такође, он је рекао да се интерес Русије састојао у томе да спречи понављање југословенског модела разбијања државе на својој територији, а на крају је оценио да време ултиматума Србији није прошло, већ да се сада ради само о његовој промењеној форми, као што је на пример Бриселски споразум, који по његовим речима – представља онај исти ултиматум из Рамбујеа у измењеном облику, односно промену тактике да би се постигли исти циљеви.

Потом је публициста Љиљана Булатовић са своје тачке гледишта изнела мишљење да Гускова, која је иначе и члан Српске академије наука и уметности, има велики утицај на формирање свести руске елите када је реч о политичким збивањима на Балкану. А сам аутор, руски стручњак за Балкан Јелена Гускова, у обраћању бројним окупљенима је поручила да је србска и руска прошлост, садашњост и будућност заједничка, закључивши своје излагање оценом да је управо Србија помогла у последњих 17 година, дакле од времена захуктавања косовске кризе до данас, како се дословно изразила - „успаваном руском медведу да постане свестан потребе пружања отпора“.

Наравно, то су били само неки од акцената који су се могли чути на управо протеклој презентацији књиге „Косово и Метохија – рат и услови мира“, иако је том приликом у београдском Руском дому изречен и цели низ других упечатљивих детаља који осветљавају праву природу тадашњих односа у свету, то јест дочаравају све слабости Јељцинове ере, с једне стране, и говоре о сасвим другачијим капацитетима Путинове Русије, с друге стране. А то значи да би неке запањујуће чињенице из тог времена, које је у својој књизи описала Јелена Гускова, попут на пример Черномирдинове издаје - данас биле тешко замисливе.

Ратко Паић,