Налазите се на страници > Почетна > Економија > Русија се враћа у Финску

Русија се враћа у Финску

25-04-2014 10:00:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Акционари финске компаније Феновојма донели су коначну одлуку да подрже изградњу руско-финске атомске енергетске станице Ханхикиви1. Уговор о изградњи станице уз учешће руске фирме Росатом Оверсиз- подружнице државне корпорације Росатом и Феновојма, био је потписан још прошле године.

Данас Росатом остварује, односно спрема се за реализацију неколико пројеката у смислу изградње атомских станица у различитм државма. Довљно је поменути Мађарску, Турску, Бангладеш. Свака од ових држава има своје особености. Јединственост Финске је у томе да ће то бити једини атомски пројекат који ће Русија реализовати на територији ЕУ, говори директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин.

- Ако смо у другим државама имали несталну ситуацију, Бугарска је одустала а и у Мађарској такође није све јасно и једноставно, онда се може рећи да је Финска једина држава која наставља да развија атомску енергију и води се не политичким већ економским разлозима. Економија је за њих на првом месту. Управо зато избор је пао на Росатом, а не на француске или америчке компаније које се заиста јесу трудиле да изврше притисак на финску владу.

Росатом је победио зато што је понудио најнижу цену изградње и суфинансирање датог пројекта. Станица ће бити „исплаћена“ односно инвестиција ће се вратити, најпре због тога што ће цена добијања електричне енергије вероватно бити фиксирана на дуже време. Управо зато новац ће се и враћати инвеститорима- Росатому и финској страни.

Претпоставља се да ће Росатом Оверсиз за станицу Ханхикиви поставити реактор снаге 1200 мегавати. У Финској добро знају шта је руска атомска технологија. Већ много година у Финској ради атомска централа Ловиза, говори Андреј Гагарински, саветник директора Руског научног центра Институт Курчатовски:

- Са Финском имамо добро искуство. Још 70-тих година била је изграђена атомска централа по руском пројекту. То је био први излаз Совјетског савеза иза гвоздене завесе у смислу атомске енергије. Ова станица- централа до данас одлично ради, и чак је за 10-так% повећала своју снагу.

Реактор за Ханхикиви, по мишљењу експерата- то је најбољи пројект међу онима које Русија има данас. Он је поуздан, са високим нивоом безбедности који је потврђен и признат у свету. Ради се о пројекту Росатома из 2006,године. Пројект у потпуности одговара стандардима МАГАТЕ и припада генерацији 3+. Он се све време развија, повећава снагу реактора, снижава се потрошња горива и побољшавају се друге карактеристике.