За споменик Љермонтову у Шкотској потребна средства

26-04-2014 03:45:45 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Виктор Сиротин, аутор споменика Љермонтову који треба да буде подигнут у Шкотској, рачуна да нађе озбиљне спонзоре за завршетак пројекта, саопштио је скулптор у интервјуу за РИА Новости.

Према његовим речима, идеја о постављању споменика у домовини предака песника у Шкотској, појавила се код представника фамилије Љермонтова, о чему је такође било постављено питање у шкотском парламенту. Скулптор, позван на вече посвећено 200-годишњици од рођења руског песника у Библиотеци Конгреса САД, сматра да споменик Љермонтову може да буде постављен у Единбургу,'мада признаје да је тренутно даља судбина његовог рада неизвесна.

Од 2011. године почео сам да радим на споменику, прво од скица на папиру, затим су биле направљене скице у пластелину, последњи стадијум је био завршен буквално пре недељу дана – рекао је Сиротон за РИА Новости. Без обзира на то што је модел споменика од воска скоро готов, до сада је све врло магловито. Када нема конкретног наручиоца, нема резултата – жали се аутор.

У свом раду хето бих да представим ту трагичну фигуру, судбину крајње талентованог и великог човека – рекао је Сиротин. Према његовим оценама, минимална цена споменика износи 100 хиљада долара. Сада су потребни поштени спонзори који треба да се загреју за ову идеју и финансијско улагање треба да одговара грандиозној идеји, каже скулптор који живи у САД.