Земље G7 се договориле о увођењу нових санкција против Русије

26-04-2014 10:26:45 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Лидери "велике седморке" (G7) договорили су се да брзо реагују по питању увођења нових санкција против Русије, известио је Ројтерс, позивајући се на саопштење G7.

Између осталог, како је наведено у саопштењу, G7 (САД, Немачка, Јапан, Велика Британија, Француска, Италија и Канада) су спремни да ојачају санкције против Русије, "имајући у виду потребу да се обезбеде мирни избори у Украјини следећег месеца".

"Сложили смо се да ћемо деловати брзо по питању увођења додатних санкција против Русије. Имајући у виду потребу да се обезбеде мирни избори у Украјини следећег месеца, спремни смо да појачамо санкције," - наводи се у саопштењу G7, које је објавила Бела кућа.

Раније, Ројтерс је пренео да ће САД и ЕУ у понедељак објавити нове санкције против низа руских појединаца и организација. Као што се очекује, листа санкција САД ће обухватити 15 лица, наводно умешаних у ситуацију у Украјини.

Амерички председник је у петак у телефонском разговору са председником Француске, канцеларком Немачке и премијерима Италије и Велике Британије, изјавио да је Вашингтон спреман да наметне нове санкције Русији.

Раније, САД и ЕУ су увеле санкције против Руске Федерације у вези са ситуацијом око Крима, чији становници су на референдуму у марту гласали за присаједињење Русији. Вашингтон и Брисел су утврдили листу забрањених појединаца и замрзнули њихову имовину. Од правних лица под ударом санкција нашла се само банка "Русија". Међутим, земље G7 су запретиле санкцијама низу руских сектора економије у случају ескалације ситуације око Украјине.

Москва је више пута изјављивала да је разговор језиком санкција са Русијом неодговарајући и контрапродуктиван. Низ представника ЕУ је, такође, гласало против нових санкција против Руске Федерације, јер негативно утичу на привреду ЕУ.

Читајте више наУкрајина из минута у минут