САД ускоро могу увести санкције против неколико сектора руске економије

29-04-2014 12:34:48 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Eduard Pesov/ vostok.rs |


САД су рашириле списак санкција, укључивши још седам Руса и 17 компанија. Санкције су уведене због припајања Крима, које САД не признају, као и због позиције Русије према Украјини.

САД могу ускоро увести санкције против неколико сектора руске економије због ситуације у Украјини, изјавио је у интервјуу за Wall Street Journal државни секретар САД Џон Кери.

„Ми смо сада јако близу санкција. И управо према томе и идем, ако они (руске власти) буду и даље ишли својим путем“, рекоа је Кери, одговарајући на питање новинара Wall Street Journal о евентуалним санкцијама САД против сектора економије РФ, укључујући енергетски, финансијски и одбрамбени.

У Женеви су 17. априла одржани преговори о регулисању кризе на истоку Украјине, уз учешће Украјине, РФ, САД и ЕУ. Тамо присталице федерализације протестују од марта. ССтране су се договориле о мерама деескалације конфликта – неопходно је разоружати паравојне формације, ослободити нелегално заузете зграде и почети национални дијалог о уставној реформи.

Државе G7 су прошле суботе оптужиле Русију да не поштује Женевски споразум о деескалацији конфликта и запретиле новим санкцијама. МСП РФ је касније изјавио да су оптужне неосноване, а да кијевске власти до сада нису ништа урадиле како би отпочео уставни процес са учешћем свих региона Украјине, а то би утицало на излаз из тешке политичке кризе.

САД су због ситуације у Украјини рашириле списак санкција укључивши још седам Руса и 17 компанија. Тако се на том списку нашло скоро 50 руских, кримских и украјинских политичара и пословних људи.

Читајте више наУкрајина из минута у минут