Гаспром: несугласице с Украјином угрожавају експорт гаса у Европу

29-04-2014 12:45:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Политичке и економске противречности између Русије и Украјине су изазвале забринутост у вези са поузданим испорукама гаса у Европу преко Украјине и способношћу украјинског контраагента „Гаспрома“ да измири свој дуг за испоручени гас и плати за текуће испоруке гаса“, стоји у саопштењу компаније.

Било које несугласице с Украјином могу потенцијално довести до сметњи у експорту „Гаспрома“ у Европу преко гасовода, који прелазе границу Украјине, стоји у саопштењу.

Осим тога, у компанији сумњају да „Нафтогаз Украјине“ не може испунити своје обавезе по транзиту гаса и да ће бити склон да узима гас који је намењен европским потрошачима.

Како би се смањила зависност о транзитних земаља „Гаспром“ постепено прелази на, уобичајене у светској трговини гасом, принципе и механизме тржишног формирања цена гаса који се увози, као и на услуге везане за транзит гаса. Такође, се ради на реализацији пројеката за транспорт гаса, који имају за циљ диверсификацију експортних маршрута (почела је са радом друга грана гасовода „Северни ток“ и настављају се радови на пројекту „Јужни ток“), шире се могућности коришћења подземних складишта гаса у иностранству, као и развоја трговине течним природним гасом.

Председник Русије Владимир Путин је раније упутио писмо лидерима источне и западне Европе у вези са проблемима дуга Украјине за гас. Он је у свом писму указао на чињеницу да је за последње четири године Русија због снижења цена гаса субвенционисала Украјину са 35,4 милијарде долара и предложио да се хитно одрже министарске консултације и донесе програм стабилизације економије Украјине и обезбеђења испорука и транзита руског гаса строго у складу са уговорима.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је у одговору на писмо председника Русије о кијевском дугу за гас позвао да се због дуга не прекида са испорукама гаса у Украјину и изјавио да је за обезбеђење испорука руског гаса у Европу одговоран „Гаспром“. Путин је на то одговорио да „Гаспром“ сноси одговорност за испоруку гаса у Европу, али за транзит одговара Украјина.