Амерички политичар: Садашње санкције Русији немају ефекта

29-04-2014 12:49:15 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.r |


Нова порција санкција против Русије је дотакла неколико познатих Руса. Међутим, према мишљењу америчког политичара Џона Болтона, Запад узалуд трља руке надајући се руској стрепњи, јер те мере нису довољно ефикасне да би нанеле штету Русији.

Коментаришући увођење санкција против „блиског окружења“ Путина, бивши амбасадор САД у УН Џон Болтон је у интервјуу за Fox News изјавио да такве санкције нису ефикасне.

Санкције су дотакле седам људи и то у смислу да они са својим супругама не могу прошетати по продавницама на Петој авенији; то је минималан корак који се могао предузети, сматра Болтон. Овакве мере не заустављају Владимира Путина, већ насупрот – као да му Америка овим говори: „ми ћемо истрпети поступке Русије“, додао је он.

Према његовом мишљењу, очигледно је да председник Барак Обама не жели да предузима озбиљније мере, које би могле јаче ударити по Русима.

Понашање Обаме говори о томе да не постоји ни стратешко размишљање ни разумевање нијанси америчке политике, рекао је Болтон.

Џон Болтон је предложио своју варијанту притиска на Русију. „Ми морамо да уведемо праве санкције. На пример, одузети руским финансијским институтима приступ на западно тржиште. Мислим да се треба вратити томе што је предлагао Џорџ Буш 2008. – вратити Украјину и Грузију на пут чланства у НАТО. Такође, је потребно уводити санкције против кључних сектора руске економије. Забранити Аерофлоту слетање на америчке аеродроме“, сматра политичар.

Санкције, које су уведене 28. априла, нису нанеле значајну штету руској економији. Пад рубље, као и пад на берзи, смањење кредитног рејтинга земље су последица нестабилности у Украјини, сматра бивши амбасадор САД. Владимир Путин је у некој мери био спреман да претрпи овакве губитке у случају реакције Запада на његову спољну политику, додао је Болтон.

Говорећи потенцијалној штети од санкција у односу на руског председника, политичар је изразио сумњу да ће га то дотаћи. Највероватније ће Владимир Путин то примити као почаст, рекао је Џон Болтон.

Читајте више наУкрајина из минута у минут