Жан-Мари Ле Пен: САД желе да контролишу вађење нафте у целом свету

29-04-2014 02:22:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У отвореном разговору у јануару 2011. године, недуго пре него што је тадашњи лидер Националног фронта Жан-Мари Ле Пен предао партију у руке своје кћерке Марин, разговарали смо о најболнијим проблемима Европе и света.

Како се односите према исламу?

- Сматрам да проблем ислама постоји. То је религија у којој су се испреплеле духовне и световне ствари, односно, религија и политика. И чињеница да је ова религија симбол моћи милијарде људи је не чини другачијом. А ту се не ради о религији као таквој, већ о политици и демографији. Мислим да државе Северне и Западне Европе треба да имају довољно мудрости да контролишу своје границе и спрече имиграцију. То значи да треба да информишу странце о томе да у њиховим земљама нема додатних средстава и гаранција за радна места, за образовање и социјалну помоћ мигрантима. Пре свега, треба да обезбедимо посао, образовање и социјалну помоћ својим суграђанима, онима који су то платили својим радом. Ова средства не припадају ни политичарима, ни идеолозима који желе да реформишу свет. Она припадају онима који их зарађују, а то значи, нашим грађанима.

Колико ми је познато, Ви се залажете против идеје јединствене Европе. Да ли то значи да сматрате да евро као јединствена валута може довести Европу до кризе налик на нестанак Атлантиде?

Да, ја сам противник евро. Слажем се да Европа треба да има јединствену валуту, али не и једину. Сматрам да одрицање од наше националне валуте лишава Француску могућности да маневрише у случају велике социјалне кризе. У земљи неће бити другог начина за решавање овог проблема осим политике смањења плата. И тешко могу да замислим како у садашњој ситуацији влада може да се одлучи на овај корак.

Како бисте оценили политику Сједињених Држава у току последњих година?

Убеђен сам и не престајем да понављам да су дејства Вашингтона против Ирака апсолутно противзаконита, неморална и апсурдна. Прави узрок америчког војног присуства на Блиском истоку је нафта. САД пре свега желе не само да обезбеде сопствену сигурност у испоруке нафте, зато што је више нема, већ желе да контролишу вађење нафте у целом свету. Политика САД ме не чуди у смислу да се активности Беле куће у последњих неколико година могу сматрати више механичким, него промишљеним. Колико ми се чини, САД су после распада СССР присвојиле место суперсиле. А супер величина условљава њихов ауторитарни, па чак и тоталитарни однос према целом свету око себе.

Константин Качалин,


КАТЕГОРИЈЕ