Владимир Путин: Кијев се претвара у обичну хунту

27-04-2014 02:27:15 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentyev/ vostok.r |


Ако кијевске власти не прекину казнене операције против сопственог народа на истоку земље, Русија ће бити приморана да сазове хитно заседање Савета Безбедности УН. Ово је изјавио за руску телевизију представник Русије у УН Виталиј Чуркин. Он је такође упозорио да она улога коју играју САД у украјинској кризи може да доведе до даљег хлађења односа с Москвом.

Руске дипломате за сада говоре да још није све изгубљено и да може да се врати женевским споразумима 17. априла. Треба само да Вашингтон не подстиче своје штићенике у Кијеву, већ да их тера да испуњавају све тачке договора. Најважније од њих су прекид насиља и амнестија свим политичким затвореницима.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је уверио у Москви да прве кораке ка регулисању треба да направе кијевске власти и њихови покровитељи у САД, уз чије попуштање се и дешавало безакоње у Украјини. Лавров не сумња у то ко је од самог почетка руководио читавом „представом“ у Кијеву.

- Контратерористичка операција је била проглашена одмах после тајне посете директора Ције Џона Бренана Кијеву 13. априла. Обављена у Кијеву у оквиру ове операције усркшња пауза била је прекинута одмах после посете потпредседника САД Џоа Бајдена 22. априла, који се састао са украјинским руководством, у суштини у формату „шефа државе на унутрашњем саветовању“: седео је на челу стола, а са стране су седели украјински предтавници.

Како је изјавио председник Владимир Путин, казнена акција коју су започеле кијевске власти уз коришћење армије, тенкова и авиона против сопственог народа, коначно је показала да у Кијеву влада обична хунта. Чак председник Јанукович, који је имао национални мандат за управљање Украјином, није оставио армију против демонстраната на мајдану, рекао је Владимир Путин.

- И ако су ови људи прешли на такозвану акутну фазу, а то у пракси није нека акутна фаза, то је просто казнена операција, и она ће несумњиво имати последице за оне људи који доносе одлуке сличне врсте. Између осталог то се тиче и наших међудржавних односа. Како ће се догађаји развијати? Видећемо. И изводићемо закључке полазећи од реалија на лицу места.

У руским медијима све опрерације Кијева против побуњених градова Домбаса и преосталог дела југоситока Украјине већ се називају новим термином који много говори: укро-америчке операције. И мада се Москва још нада у Женеву, незванично руске дипломате признају да су шансе за то равне нули. Тешко да ће САД одустајати од казнених мера, које су сами разрађивали, којима руководе и финансирају их. Многи експерти у Москви сматрају да почетак отвореног рата против народа Доњецке области фактички је сахранило остатке недавних женевских договора. А у контексту војних операција кијевске власти у Донбасу се појављује све више сведочанства да је Женева била потребна САД и Кијеву само као одлагање за припрему казнених операција.

Андреј Федјашин,