Путин поручио да се анализира изградња на Далеком Истоку

27-04-2014 02:29:02 | | Глас Русије, фото. Валерий Спидлен/ vostok.rs |


Прошле године, од снажне поплаве су пострадале Амурска област, Република Саха, Јеврејска аутономна област и Хабаровска покрајина. Извршне власти треба да провере да се куће и објекти социјалне намене не граде на територији подвргнутој ризику од поплаве.

Председник Русије Владимир Путин после директне линије поручио је влади да анализира ситуацију око изградње кућа и објеката на територији Далеког Истока после велике поплаве која се тамо десила, саопштила је прес-служба Кремља у петак.

Штета од поплаве на Далеком Истоку је изнела 527 милијарди рубаља.Прошле године од снажне поплаве пострадале су Амурска област, Република Саха, Јеврејска Аутономна област и Хабаровска покрајина. Такође поплаве су дотакле Приморску покрајину и Магаданску област. Укупно је пострадало више од 180 хиљада становника Далекоисточног Федералног округа.

Кабинет министара заједно са властима пострадалих региона треба да провере да ли се заиста куће и објекти социјалне намене не граде на територији подвргнутој ризику од поплаве. Такође треба да буду предузете даље мере које искључују такву изградњу.

Поред тога, руски Кабинет министара и органи власти региона треба да анализирају рад на изградњи нових и обнови пострадалих кућа у току поплаве и фортификационих објеката. То се између осталог тиче обнове фортификационих објеката у региону села Новјеврејске Аутономне области.

Влада и органи власти региоан треба да реферишу о извршењу задатка 1. јуна ове године.

Каква је супротна страна амурског потопа.

Аналитичар РИА Новости Сергеј Петухов: Стално доливамо воду у Амур у којем је опао водостај, а Кинези у томе не желе да учествују и воду намењену Амуру користе у друге сврхе. То је тешко контролисати, зато што водомера на главним притокама Амура како с наше, тако и са кинеске стране, нема. Има само приближних оцена. Али најважније је што са наше стране нема вентила, чију улогу би могла да врши каскада хидроцентрала. Када би био, онда би о заједничком Амуру са кинеским суседима могао да се води сасвим други разговор предметан.