Данашње кијевске власти разочарале САД

29-04-2014 04:38:57 | | Глас Русије, фото: REUTERS/VALENTYN OGIRENKO/ vostok.rs |


САД и Европа губе интересовање према Украјини. То је демонстрирала посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Кијеву. Политичар је обећао да ће пружити финасијску помоћ у износу 50 милиона долара земљи, чији дугови износе милијарде долара.

Једноставно је Вашингтон разочаран, свестан да политичке акције у Украјини остварују веома сумњиве личности, које је неопходно стриктно контролисати.

Посету Џозефа Бајдена Украјини називају својеврсном накнадом за то разочарање, које су данашње кијевске власти осетиле услед Женевског споразума, јер су САД фактички напустиле Кијев, оне нису могле да у документ уговора унесу тачку о гаранцијама територијалног интегритета Украјине, сматра потпредседник Центра моделирања стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- За Кијев је Бајден сам од себе поклон. У Белој кући су свесни тога. САД нису у стању да организују реалну техничку помоћ и подршку, зато су за сада послале свог потпредсденика, односно, САД су у Кијеву заступљене на доста високом нивоу. Мислим, ако не буде пружена реална подршка реалним новцем, после Бајдена ће САД морати да пошаљу Барака Обаму ради подршке привремене владе. Друге бонусе САД за сада не предвиђају. Како знамо, Бајдена није пратио други авион, пун долара.

Иначе су медији много очекивали од сусрета потпредседника САД и извршиоца функција председника Украјине Александра Турчинова. Међутим, Бајден је дао само неколико обећања. Вашингтон је обећао да ће помоћи у обнављању јединства државе, смањењу зависности Кијева од испорука руског гаса, као и издвајању властима земље 50 милиона ради одржавања реформи. Свакако, Украјина, која је на рубу финансијске кризе, мора да буде незадовољна толико скромним износом. Мали обим новчане помоћи је резултат сумњи Беле куће или у то да ће средства бити враћена, или да ће бити ненаменски искоришћена од стране кијевских власти, - сматра директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов.

- Украјина већ дугује за гас 2,2 млрд, зато 50 млн неће бити довољно ни за шта. То је слично случају Хилари Клинтон, која је изјавила у Украјини да су конкурентне предности те земље гас од шкриљаца и чоколада. Гас од шкриљаца у Украјини до сада није нађен, док чоколаду активно производи кандидат за председника Порошенко, кога активно подржавају Амкериканци. Они размишљају на нивоу клишеа.

Очигледно је да је криза у Украјини изашла из контроле америчких власти и престала да служи њиховим интересима. Једно од сведочанстава је да Вашингтон постепено напушта чак своју принципијелно антируску линију у украјинском питању, постала изјава једног од познатих либертаријанаца САД Рона Пола, који је рекао: Каква је разлика за САД, чија ће застава бити над комадићем земље, који се налази хиљаде километара од нас.