Украјински гамбит Вашингтона

29-04-2014 04:47:32 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Помоћник државног секретара САД за послове Европе и Евроазије Викторија Нуланд у интервјуу ТВ компанији CNN још једном је признала да је Вашингтон од 1991. године уложио у Украјину 5 млрд долара. То се називало помоћ у развоју демократије у земљи, која се услед знатних улагања нашла на рубу распада и потпуне политичке и економское пропасти.

Контактирајући с новинарима, Нуланд је посебно истакла да САД нису улагале у подршку мајдана. Тобоже је то био спонтани покрет народа, који је уморан од корупције и самовоље власти. Ко би у то веровао… Добро је познато да су током деценија у Украјини радили фондови, инвестирани из страних, између осталих, америчких извора. Циљеви су, свакако, објављени племенити – као у речима Нуландове о развоју демократије. Међутим, уствари је задатак тих структура био исти и веома стриктни: максимално одвојити Кијев од Москве, усмерити украјинске политичке елите и јавност против Русије. Нема говора о неким инвестицијама у развој економије, у реформе науке, индустрије и пољопривреде.

У Вашингтону нису могли да се помире с мишљу да ће Украјина постати својеврсни мост између Русије и Европе, остати пријатељска и пратнерска држава за свог источног суседа. Свакако, они су то морали да онемогуће. Ради стварања још једног жаришта нестабилности код граница РФ им није било жао да утроше милијарде. Ево што је у вези са тиме испричао Гласу Русије политиколог Богдан Безпаљко.

- Реч демократија Американци најчешће користе за шпекулације. Уствари они је разумеју веома необично. Они су доводили на власт оне снаге, које су им одговарале. Например, у Чилеу су довели на власт Пиночеа, у Камбоџи су подржали Пол Пота само зато, што су ти делатници и њихове странке одговарали САД-ама.

Данас нелигитимне кијевске власти са задовољством играју улогу марионета Беле куће. Није случајно, што је о почетку такозване антитерористичке операције у источним регионима земље било објављено одмах после посете Кијеву шефа ЦИА, о наставку операције после ускршњег примирја информативне агенцие су објавиле одмах после посете украјинској престоници потпредседника САД. То подсећа на испуњавање директних и конкретних налога. О каквој самосталности лидера мајдана у овом контексту може да буде реч?

Експерт Института руске историје Андреј Марчуков је убеђен да нису Американци узалуд утрошили 5 млрд долара.

- Та средства су улагана у државни удар у Украјини да би она постала потпуно контролисана и зависна територија, место припреме за напад на Русију. С тог гледишта се утрошена средства исплате. Иначе, процес није завршен, није јасан негов крај.

Међутим, најпарадоксалније и најнепријатније за Украјинце је, што су инвестиције у Украјину од стране САД, изгледа, завршене. Анархија и хаос су завладали украјинском државом, која се није ни реализовала, озбиљно и за дуже време. Уместо издвојене од стране Русије огромне помоћи од 15 млрд, Кијев ће добити неколико десетина милиона. О том ништавном за земљу са 48 милиона становника износу патетично причају велики амерички шефови. Поред тога они обећавају Украини неке технологие за чување енергије, које ће могућити да смање енергетску зависност од Русије. Изгледа да дефолт у тој земљи постаје неизбежан. Изгледа да ће он бити повод за редовни мајдан, који је постао стално стање украјинског друштва.

Илија Харламов,