САД у Украјини: Мавр је урадио своје

29-04-2014 04:00:07 | | Глас Русије, фото: Мавр је урадио своје/ vostok.rs |


Помоћник државног секретара САД за послове Европе и Евроазије Викторија Нуланд у интервјуу за ТВ компанију Си-Ен-Ен још једном је признала: почев од 1991. године, Вашингтон је уложио у Украјину 5 милијарди долара. То се називало помоћ за развој демократије у земљи која је после тако великих улагања остала на ивици распада и потпуног политичког и економског краха.

Разговарајући са новинарима, Нуланд је посебно подвукла да САД нису улагале средства у подршку мајдана. Наводно, то је био стихијски покрет народа уморног од корупције и самовоље власти. Како се каже, свеже предање. Добро је познато да су деценијама у Украјини радили фондови који су добијали инвестиције из страних, између осталог америчких извора. Циљеви су, наравно, објављени благородни, као у речима Нуланд о развоју демократије. Само у пракси задатак ових структура је био један и врло јасан: максимално удаљити Кијев од Москве. Ни о каквим инвестицијама у развој економије, у реформе науке, индустрије и пољопривреде овде не треба да се говори.

Вашингтон никако није могао да се смири са мишљу да ће Украјина постати својеврстан мост између Русије и Европе, остати пријатељска и партнерска држава за свог источног суседа. Зато како би се створило још једно жариште напетости код граница Руске Федерације нису се жалиле никакве милијарде. Ево шта је тим поводом за Глас Русије рекао политиколог Богдан Беспаљко.

- Реч демократија Американци користе најчешће за шпекулације. У ствари њу они схватају врло посебно. Они су доводили на власт увек оне снаге које су им биле повољне. На пример, у Чилеу су довели на власт Пиночеа, у Камбоџи су подржавали Пола Пота само зато што су ови посленици и њихове странке биле повољне за САД.

Данас нелегитимне кијевске власти играју улогу марионета Беле куће. Није случајно што је почетак такозване антитерористичке операције у источним регионима земље био објављен одмах после посете шефа Ције Кијеву. А наставак операције после ускршњег примирја новинске агенције су објавиле одмах после посете потпредседника САД украјинској престоници. То личи на извршење директних и конкретних указа.

Експерт Института за руску историју Андреј Марчуков је убеђен да су чувених 5 милијарди долара Американци потрошили не узалуд.

- Ова средства су се улагала у државни преврат у Украјини, како би се она учинила потпуно контролисаном и зависном територијом, претворила у платформу за даљи напад на Русију. Са ове тачке гледишта, уложена средстава се исплаћују. Процес није завршен, чиме ће се завршити не зна се.

Али најпарадоксалније и најнепријатније за Украјинце је то што су се инвестиције у Украјину од стране САД изгледа завршиле. Анархија и хаос су завладали у украјинској држави која тако и није показала своју одрживост озбиљно и задуго. И уместо гигантске помоћи од 15 милијарди коју је Русија издвојила, Кијев ће сада добити жалосне десетине милиона. О тим сумама жалосним за земљу са 48 милиона становника са помпом говоре велики амерички босови. А још обећавају Украјини неке технологије уштеде које ће омогућити да се смањи енергетска зависност од Русије. Тако да банкротство у тој земљи изгледа постаје неизбежно. И оно ће изгледа бити повод за нови мајдан који је постао перманентно стање украјинског друштва.

Илија Харламов,