Немачки Шпигел осудио бившег канцлера Шредера за сусрет с Путином

30-04-2014 11:33:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Немачки Шпигел је објавио главни чланак у ком је назвао „ругањем“ незванични сусрет бившег канцлера Немачке Герхарда Шредера са Владимиром Путином.

Како пише Шпигел у главном чланку, у понедељак вече, 28. априла Шредер је прославио свој рођендан у Санкт Петербургу и фоторепортери су забележили моменат када је бивши канцалер, који је 7. априла напунио 70. година, загрлио Путина приликом уласка у Јусуповски дворац.

Према мишљењу немачког издања, Шредер има потпуно право да самостално бира пријатеље и одлучује с ким ће прослављати јубилеј. Ипак, у условима украјинске кризе, тврди Шпигел, Шредер је дужан да држи дистанцу са руским лидером, јер његово понашање изгледа као „ругање немачкој спољној политици“.

Према мишљењу уредника Шпигла, у условима када Европска унија и лично канцалер Ангела Меркел захтевају од Путина деескалацију конфликта у Украјини и уводе због тога санкције, Шредер би требао некако да утиче на Путина. Али, он уместо тога демонстративно игнорише званичну позицију Берлина.

„Дијалог, укључујући и дијалог са Путином, треба да се настави и Запад мора да узме у обзир интересе Москве. И Шредер има пуно право да се дружи с Путином – то је његова ствар. Али, да га грли на журци у Санкт Петербургу, без обзира на ситуацију у Украјини је знак лошег укуса“, пише Шпигел о свечаности, коју је организовао Nord Stream AG, извршна компанија „Северног тока“, чији је Шредер председник.

У интервјуу Ројтерсу, прес-секретар Шредера Албрехт Функ је потврдио да се бивши канцлер срео са Путином, али је одбио да каже којим поводом.

Представник немачке владе је пожурио да изјави да је Шредер напустио политику и да не представља званичну позицију немачких власти.

Шредер је почетком марта изјавио да је политика Европске уније у односу на Украјину била погрешна и да ЕУ не сме да ставља Украјину пред избором: „придруживање ЕУ или царински споразум са Русијом“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут