Жан-Мари ле Пен: Хвала Богу за то што смо у истом табору са Русијом

30-04-2014 12:35:53 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Уочи избора за Европски парламент владајући конзервативци, десни центар и чак социјалистичке партије Француске, Немачке, Британије интензивно плаше бираче ксенофобијом, расизмом, неонацизмом, атнидемократизмом десних странака. И ту је умесно предложити читаоцу интервју оснивача француског Националног фронта Жан-Мари ле Пена.

Са њим смо отворено разговарали у јануару 2011. године, нешто пре него што је предао Национални фронт у руке своје ћерке.

Како одређујете ваш однос према Русији, према њеној спољној политици и председнику Путину?

- Ја сам русофил, мислим да је будућност нашег континента на „северном луку“ од Бреста до Владивостока, на којем живи више од милијарду људи. То је шанса за нашу цивилизацију да преживи. Наравно, постоји много других цивилизација. Али управо ова ми највише одговара. И мени се чини да са Русијом имамо много заједничких виталних интереса. Све то формира праву алијансу, чији почетак је означио Ширак, створивши осу Париз-Берлин-Москва. Неше земље имају много заједничог, и то без обзира на било чије мишљење може да буде основа за јаку алијансу. Не треба заборавити да је једна од француских краљица била унука Владимира Светог. И ми често говоримо хвала Богу за то што смо са Русијом у истом табору.

Сматрам политику Кремља и Путина врло разумном и мудром. Он је на правилном путу. У 19. веку Столипин је говорио да ће у економског погледу Русија бити јача од САД. И није се шалио. Русија има људске, интелектуалне, културне, социјалне ресурсе. Има огромне територије и природна богатства. Али најважнији је народ који може да развија науку и доприноси умножавању националног богатства. Све то помаже да се очува баланс основних хуманитарних вредности. И веома се надам да ће председник Путин урадити још много корисног за процват Русије. Уверен сам да ће му то поћи за руком.

Да ли је истина да знате мелодију старе химне Боже, чувај цара. А знате ли Химну Совјетског Савеза, а сада Русије?

- Да, знам и она ми се врло допада. Композитор Александров је компоновао врло лепу и свечану музику. Она се памти буквално на прво слушање. (Певуши)

Жан-Мари ле Пен који пева руску химну! Сложићете се, тако нешто не може да се чује често. Ћерка господина Ле Пена, Марин, одавно сматра Русију пријатељем Француске. Она је много пута говорила о томе да Париз треба да престане да иде за Вашингтоном и да активније развија стратешко партнерство са Москвом. Марин ле Пен је признала резултате референдума на Криму: „По мени, резулати референдума не изазивају никакве спорове. То је било очекивано. И народ Крима који живи у страху бацио се у зарљај оној земљи одакле је дошао, пошто знате да је Крим део Украјине свега 60 година.

25. маја ће бити изабрано 74 посланика Француске од 763 посланика Европског парламента. И већ данас Французи не искључују да ће Марин ле Пен и њена странка покушати да потврде свој успех на локалним изборима у марту.


КАТЕГОРИЈЕ