Руско-египатска економска сарадња се налази у успону

30-04-2014 12:56:47 | | Глас Русије, фото: wikipedia.org/Michał Józefaciuk/ vostok. |


Министар индустрије и трговине АРЕ Мунир Фахри Абдел-Нур испричао је Гласу Русије о припреми нових пројеката ширења трговинско-економских веза између Египта и Русије.

Пре месец дана је Мунир Фахри Абдел-Нур био на челу египатке делегације приликом московске седнице руско-египатске међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу. Према речима министра, на московској седници је ударен темељ прелаза веза између две земље на виши ниво. Данас египатска страна има низ конкретних предлога за ширење билатералних трговинско-економских веза.

У ексклузивном интервјуу каирском дописнику Гласа Русие је министар, између осталог, рекао:

- Током посете Русији смо осетили да постоји заједничко расположење за учвршћивање наших економских веза. Сматрам да је главно да смо обновили преговоре о споразуму о слободној трговини с Евроазијском царинском унијом, која обухвата Русију, Белорусију и Казахстан. Тај ће споразум одговарати интересима обе стране, јер предвиђа стизање египатске робе у те три земље, као и руске робе у Египат и суседна тржишта.

Такође планирамо да наставимо рад на промовисању у Русији египатског извоза пољопривредних производа. Поред тога смо спремни да издвојимо за руске инвеститоре на повољним условима индустријски рејон, где би они могли да реализују своје пројекте. То смо већ разматрали на нивоу идеје, када смо посетили Русију. Руска страна је поздравила такву идеју и изразила спремност да сагради у Египту капацитете за производњу пољопривредне технике. То ће бити потребно не само египатском тржишту, већ и суседним. Египатска страна је спремна да инвестира у произвоњу на територији Русије компонената за изградњу аутомобила.

Недавно сам имао разговор с амбасадором РФ Сергејем Кирпиченком. Он ме је упознао са радом руске компаније, чија је специјализација изградња силоса. Та компанија учествује у неколико тендера нашег министарства снабдевања. Искористио сам прилику, те сам размотрио с амбасадором питање железаре у Хелуану близу Каира. (Прва је фаза саграђена уз техничко учешће Русије). Поновио сам нашу молбу за техничку помоћ. Између осталог, чекамо техничко-економска образложења од компаније ТАТА у вези са могућностима повећања ефикасности железаре. На основи тог документа ћемо се обратити неким земљама које би могле да помогну у модернизацији железаре. Надамо се да ће Русија учествовати у томе.

Такође смо позвали руске компаније да учествују у истраживачким радовима у тражењу налазишта гаса на територији Египта. Поред тога могу да саопштим да се наше министарство нафте и Гаспром спремају за потписивање уговора о увозу компримираног природног гаса из Русије.

Да ли спроразуми, које имају данас Египат и Русија, обухватају само државне пројекте или и приватне компаније?

- Оквири споразума ће омогућити и руском приватном сегменту да инвестира у било коју грану економие Египта. Желим да потврдим жељу обе стране да развијају билатералне односе. То се политичко зближавање очито осећа после одржане у фебруару ове године посете фелдмаршала Ас-Сисија и шефа нашег МИП-а Русији, где је био одржан њихов сусрет с председником Владимиром Путиним.