Украјински бизнис ће говорити руски

30-04-2014 12:58:32 | | Глас Русије, фото: freeimages.com/ vostok.rs |


Последњих месеци све више пословних људи из Украјине жели да говори руски без нагласка. Ради тога они имају часове са педагозима за технику говора. Узимајући у обзир отворено напете односе данашњих кијевских власти са Русијом, таква жеља могла би да изгледа чудноватом, а уствари је лако објашњива.

Нестабилност у Украјини и у њеним односима с Русијом натерала је бизнисмене и политичаре да траже предаваче дикције. Пословни и јавни људи желе да науче да говоре руски правилно да би себи обезбедили могућност да напусте Украјину и воде бизнис ван ње. Пред микрофоном је оснивач и генерални директор компаније Клуб говорника Арсен Нерсисјан.

- Ова тенденција је одраз жеље људи да воде стабилан, нормалан бизнис. С обзиром на то да су поремећени банкарски односи међу нашим земљама, поред тога није стабилна политичка клима – украјински бизнисмени много губе. Потребна им је мирнија лука. Русија је заправо та мирна лука, у коју они прелазе заједно са својим бизнисом. То је братска словенска република, с којом су чврсти односи, то је велика земља и велико тржиште, где они могу да пређу и осећају се мирно и поуздано.

Изражени украјински нагласак би могао да смета бизнисменима да успешно воде бизнис, одбије потенцијалне партнере или клијенте, што би било у прилог конкурентима, додаје Нерсисјан.

- Неке ствари, повезане са нагласком, сметају самим бизнисменима или политичарима. Људи желе да се што пре интегришу у месни бизнис, у месну заједницу. Зато желе да се отарасе нагласка, науче књижевно да говоре руски, градећи нормалне реченице.

Педагози за дикцију истичу да није једноставно да се отараси украјинског нагласка. Треба почети од основа орфоепије. Међутим, они, који имају за циљ да науче књижевни језик, спремни су да се усрдно труде, јер од тога зависи њихов посао, објашњава члан Руске академије гласа, педагог за сценску реч, предавач Клуба говорника Људмила Панкратова.

- Они су овде повезани са послом и контактирањем, зато им то смета, јер је говор визит-карта човека. Како човек говори, тако га и оцењују. Главно је да буде прихватљив говорни језик, а то је веома сложени и трајни процес, који тражи више времена.

У међувремену, криза у Украјини се повећава. Многи предузиматељи већ одлазе из земље, тражећи погодније услове за пословање. Русија међу њима заузима једно од важних места.

Марија Меркулова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут