Арктик: si vis pacem, para bellum (Ако желиш мир, спремај се за рат)

01-05-2014 11:28:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Свет потресају оружани конфликти, напетост у односима расте, и све оштрије се чују изјаве великих светских фактора поводом претензија на енергетске ресурсе наше планете. Запад је уверен да Русија нема право да поседује највеће арктичке територије, њихове сировине и мора. Да ли Запад има право да тако сматра?

Нафта, гас и минерални ресурси Арктика од којих се велики део налази у руском приобалном појасу, не да мира европским и прекоокеанским партнерима РФ. Врло често могу да се чују изјаве страних политичара о томе да Арктик заједно са свим природним богатствима треба да постане опште благо међународне заједнице. Ипак убудуће такве изјаве могу да смене реалне претње, сматра директор Центра за стратешку коњуктуру Иван Коновалов:

- Почиње озбиљан војно-дипломатски клинч, и у њега се укључују не само арктичке државе – Канада, Русија, САД, Норвешка, Данска, већ и земље далеке од овог региона. Не сумњам да ће се у то укључити и Кина, и друге земље заинтересоване за коришћење арктичких ресурса. Реторика на дипломатском пољу ће бити жестока. Ипак она ко у дипломатској борби не поседује војну компоненту, увек губи.

Зато као један од главних националних приоритета руско руководство је донело одлуку о потпуном повратку оружаних снага Русије на арктички полигон. Предстоји велики рад на обнови инфраструктуре, која је 90-их година била потпуно разорена, сматра главни уредник листа Војно-индустријски курир Михаил Ходарјонок:

- Војно присуство Русије у Арктику 90-их година и почетком 2000-их било је сведено практично на нулу. Од Кољског полуострва до залива Провиђења никаквих одреда оружаних снага Русије није било. Расформирани су у таквој журби да многа материјална средства, оружје и војна техника остали су на обали Северног Леденог океана и на арктичким острвима.

Рад на обнови војне инфраструктуре је већ започео. При томе експерти повдлаче да нема говора о копирању совјетског система арктичких војних објеката. Биће обновљени и изграђени поново елементи који одговарају актуалним и перспективним захтевима војне безбедности, истакао је Иван Коновалов.

- Спектар неопходних снага је већ одређен. То је ратна морнарица, ПВО, посебно у контексту радиолокационог покрића читавог арктичког обода. То је сада један од главних праваца развоја оружаних снага. Несумњиво, Тамо треба уредити функционисање арктичких бригада. Планира се да ће тамо бити постављене две бригаде. Треба развијати пограничне трупе и мрежу аеродрома. Све то ће ојачати наш арктички правац.

У догледној будућности рата за арктичке ресурсе неће бити, кажу експерти. Али то не значи да за њега не треба бити спреман, „ако хоћеш мир, спремај се за рат“, говорили су римљани. И ако неко покуша да упадне у њене арктичке поседе, оружане снаге Русије, са својственом љубазношћу, показаће врата незваном госту.

Григориј Милењин,