Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Напред у прошлост?

Напред у прошлост?

01-05-2014 11:41:24 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


ЕУ и САД траже нове начине притиска на Русију. Она се тобоже активно мешала и чак постала узрок кризе у Украјини која има све шансе да прерасте у прави грађански рат.

Западни партнери Москве већ неколико месеци изврћу узроке украјинске кризе и замењују чињенице, показујући вештину политчког жонглирања. Ствара се осећај да су они сами поверовали у демонски лик Русије, који су створиле снаге медије и државни пропагандисти. Постоји осећај да су Брисел и Вашингтон упали у неку санкцијску грозницу и труде се да претекну један другог. Ових дана председник Француске Франсоа Оланд подржао је инцијативу пољског премијера Доналда Туска о формирању енергетског савеза у Европи. Његов циљ је да се она учини независнијом, усклађенијом, обједињенијом у енергетској политици. А ако се одбаце лепе речи, најважније је смањити зависност од Русије.

Оланд и Туск намеравају да изнесу предлог на разматрање јунског самита Европског савета. Инцијативу је већ подржао шеф савета Херман ван Ромпеј. У стуштини реч је о некаквим увијеним формама санкција против Москве. Политиколог Владимир Козин сматра да ће од такве политике Запад сам пострадати.

- Сви нови предлози ће ударити по њиховим организаторима и разрађивачима. А што се тиче могућег „берлинског зида“ у смислу енергетске безбедности, нека праве свакакве конзорцијуме – политичке или енергетске. Војни су већ створени, такви као НАТО. И нека ваде нафту. Сами нека прерађују и једни другом шаљу. А најважније је, нека предају Украјини гас, при томе бесплатно.

Један од главних Тускових агрумената је то да је неопходно минимализовати могућности Русије – главног испоручиоца у ЕУ – да диктира цене на извозну сировину и њен обим. Премијер Пољске чак је формулисао принципе који ће ослободити европљане од гасне зависности. Између осталог то је формирање јединственог транспарентног механизма за склапање гасних уговора.

Стиче се осећај да се сада ови уговори склапају негде „преко колена“, негде у подземљу и да то чине лица која нису овлашћена. Ипак неће поћи за руком да се формирају цене без учешћа Русије. У трговини је немогуће склопити посао без једне од страна које се договарају. У датом случају без продавца. Тако да је Туск изгледа мало помешао економију са политичким погледима. Своје мишљење поводом актуалног односа европљана према Русији за Глас Русије изнео је директор Института руске емиграције Сергеј Пантелејев.

- Када Русија јача, када они спознају да су нешто пропустили, започињу слична кретања. Запад мисли својом логиком, мада је Русија део Европе. Али ми смо Источна Европа која наслеђује традицију Византије, засновану на православљу и универзализму. У томе се веома разликујемо од Запада. Његова грешка је у томе што свакакве гвоздене завесе подстичу Русију да делује полазећи од сопствене користи и логике.

Актуалне украјинске власти одушевљене су строгом позицијом у погледу Русије од стране својих покровитеља, да не кажемо директних начелника, у Вашингтону и Бриселу. Кршећи женевске споразуме, они снагом армије, специјалних служби и наоружаних неофашиста покушавају да угуше иступања присталица референдума на истоку Украјине. Али то је мало. Такозвани украјински премијер Арсениј Јацењук је оптужио Москву за започињање Трећег светског рата, покушај заузимања Украјине и позвао је да се Русији покажу зуби. То је цитат. По свему судећи, западне присталице конфронтације са Русијом дале су лидерима оружаног преврата у Кијеву команду да скину све кочнице.

Иљја Харламов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут