Европа није спремна да плати украјинске дугове Русији

01-05-2014 12:00:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Представници Русије, Украјине и ЕУ планирају да размотре гасно питање 2. маја у Варшави. Према мишљењу низа експерата, то ће бити прилично тежак разговор, пошто бар једна од страна налази се у привилегованом положају.

Тространи сусрет у Варшави, о којем је прелиминарни договор постигнут у уторак, биће посвећен кризној ситуацији о плаћању украјинске задужености за руски гас. Овај дуг износи преко 2,2 милијарде долара. При томе Кијев је обећао да ће га отплатити одмах пошто Гасрпом врати цену гаса која је важила у првом квараталу текуће године – 268 долара за хиљаду кубних метара.

Од 1. априла цена руског гаса за Украјину је скочила до 485 долара за хиљаду кубних метара. То се десило после укидања два попуста. Један од њих је био пружен у децембру 2013. године и укинут зато што Кијев није подмиривао дуг и није плаћао текуће испоруке. Други попуст је обезбедио харковски споразум из 2010. године у замену за боравак Црноморске флоте на Криму и био укинут после придруживања Крима Русији.

Председник Владимир Путин у априлу је упутио писма лидерима земаља Источне и Западне Европе због проблема са украјинским дугом за гас. У свом писму он је указао да у последње четири године Русија на рачун смањења цена гаса субвенционирала је Украјину са 35,4 милијарде долара и предложио је да се одрже хитне министарске консултације ради израде усаглашених дејстава за стабилизацију украјинске економије и осигурању испорука и транзита руског гаса у строгом складу са уговорима. Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозу је позвао да се не прекидају испоруке гаса у Украјину и изјавио да ће осигурање испорука гаса у Европу остати одговорност Гаспрома.

У складу са том логиком Украјина може да прекрши обавезе које је преузела. Гаспром већ није искључио потенцијални прекид транзита руског гаса у Европу. Пошто је било случајева када је гас намењен за европске потрошаче једноставно нестајао из транзитне цеви на украјинској територији. У таквој ситуацији за Москву нема смисла да се одлучује на додатне уступке, сматра заменик декана факултета међународне економије и политике Високе школе економије Андреј Суздаљцев.

- За сада Русија демонстрира одсуство жеље да се решава на уступке. Зато што нема никаквог плаћања. У случају да га не буде, Гаспром је спреман да пређе на формат претплатничких односа. Фактички то значи прекид испорука гаса у украјинску мрежу.

Украјина захтева да се Русија врати старој цени гаса са свим олакшицама за базирање руске флоте у Севастопољу. Одуство поверења међу партнерима је колосално. Украјина је потписала два споразума о реверсу гаса преко Пољске у Словачку. При томе цена реверсног руског гаса из Словачке ће бити за Украјину мало мања него актуална цена гаса који се испоручује директно из Русије. Испада да је Европи Украјина спремна да плати. А Гаспрому у принципу она не жели да плати. То је врло лоша основа за предстојећи трилатерални сусрет.

Пред овај сусрет стране су доведене у неравноправни положај. То поткопава преговарачи процес, уверен је руководилац аналитичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Пред Гаспромом је задатак испуњавања конкретних обавеза за допремање гаса европским потрошачима. Постоје проблеми код земаља транзитера. Ови проблеми прогресирају. Дугови се и даље нагомилавају. Излазак из финансијског ћорсокака Нафтогаза није пронађен. Русија се обраћала низу европских земаља – потрошача руског гаса, како био се оне такође укључиле у разрешење кризе.

О отписивању дугова Нафтогаза нема речи. Али могућа је реструктуризација. Ако се Брисел укључи у преговарачки процес, биће добијена додатна кредитна средства и Нафтогаз ће се обрачунати са Гаспромом. То ће омогућити да се планира јесењи и зимски прериод, пупмање гаса у подземна складишта. За сада има проблема са припремом за сезону. Мајски састанак ће можда омогућити да се нађу неки компромиси.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина из минута у минут