Контролна вежба из руског језика

01-05-2014 12:21:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Тотални диктат из руског језика 11. пут је ујединио све оне који желе да проконтролишу своје писање на руском језику. Овај је проекат настао пре 10 година као руска друштвена акција, али је брзо стекао међународне размере. Ове године – 12. априла - писали су диктат добровољци из 300 градова Русије и око 50 земаља.

За аутора 11. тоталног диктата је изабран популарни руски прозаик Алексеј Иванов. Он живи у граду Перм на Уралу, добро познаје завичај. Кажу да нема ниједне стазе на Уралском венцу, којом није прошао Алексеј Иванов. Уралској природи и људима Урала он је посветио и своје дело, које је написао специјално за овај пројекат. То је Композиција Чусовска-Тагил. То је воз, који саобраћа између станице Чусовска и Њижњег Тагила преко читавог планинског венца, - објашњава Алексеј Иванов.

- Тим возом су се у совјетско доба возили углавном туристи. Они су имали рафтинге уралским речицама – то је био годишњи одмор инжењера, научника, односно, средње ситуираних људи. Размишљам о људима, који су се возили том композицијом, о чудном годишњем одмору, о томе, зашто је он остао у прошлости, шта има занимљиво у том подручју, шта се променило од тог доба…

Дело Алексеја Иванова ће бити подељено на три дела. Први део су диктирали становницима Далеког Истока, Источног Сибира и страним земљама далекоисточног временског појаса, где традиционално почиње Тотални диктат. Други део је намењен за Урал и Западни Сибир, трећи су добили у Европском делу Русије, у Европи и САД-ама. Дакле, сви учесници такмичења имају једнаке услове. И грађани најсевернијег насеља Русије Диксон, на полуострву Тајмир, и руски становници најзападнијег дела пројекта – калифорнијског града Сан-Хосеа, и најисточније границе – у новозеландском граду Окленду. Диктат су писали и на југу Земље – на руској антарктичкој станици Исток. Тотални диктат се одржава према олимпијском принципу – главна није победа, главно је учешће. Међутим, за њега се добијају оцене. Многим младима добре оцене помажу да се снађу у животу, - каже руководилац пројекта Олга Ребковец.

- То није, свакако, кључ за посао у некој крупној компанији, међутим, послодавци то цене. Упознали смо неке кадровске агенције – оне кажу да кандидати сами укључују у свој резиме да су добили добре оцене приликом тоталног диктата. Они су прави хероји, јер је веома тешко добити одличну оцену.

За учешће у тоталном диктату редовно позивају популарне глумце и музичаре, песнике и писце, ТВ водитеље, а чак и политичаре. Управо они диктирају текстове. Ове године је међу њима био глумац Константин Хабенски, који је тумачио своју најбољу улогу у недавно снимљеном филму Географ пропио глобус. Иначе је то екранизација истоименог романа аутора данашњег тоталног диктата Алексеја Иванова.

Олга Бугрова,