Московљани ће обележити дан сећања на Владимира Мајаковског

14-04-2014 01:29:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


14. априла Државни музеј Владимира Мајаковског обележава Дан сећања на истакнутог песника.

Владимир Мајаковски је направио нов поетски систем, у многоме одредивши развој како совјетске, тако и светске поезије. Аутор је поема О томе и Облак у панталонама, драма Стеница и Бања, низа познатих песама. Сарађивао је са РОСТА - Руском телеграфском агенцијом, за коју је правио (као песник и сликар) агитационо-сатиричне плакате (Прозори РОСТА). Такође је писао филмске сценарије и режирао филмове. Активно је радио заједно са Александром Родченком на реклами и дизајну паковања (траст Моссељпром, Резинотрест, ГУМ и др.). За своје радове 1925. године добио је сребрну медаљу и диплому Изложбе примењене уметности у Паризу. 14. априла 1930. године у својој радној соби у Лубјанском пролазу Мајаковски је пуцњем из револвера окончао свој живот.

Поклоници стваралаштва Мајаковског ће се окупити на Новодевичјем гробљу, как оби положили цвеће на његов гроб, и на споменик песника н Тријумфалном тргу. Тог дана ће бити приказан филм Јевгенија Славинског Дама и хулиган, где Мајаковски не само да је написао сценарио, већ је играо и главну улогу. То је један од филмова очуваних до наших дана у којима песник учествује као глумац. Поред тога, глумац позоришта Вишњик Александар Борисов прочитаће поему Облак у панталонама, затим ће глумац позоришта Ленком, Игор Коњахин представити музичко-поетски програм Владимир Мајаковски.

- Владимир Мајаковски је за мене више него песник, захваљујући необичној музикалности његових песама. Он је извршио отприлике оно што је у своје време урадио Пушкин – подигао је револуцију у време великог затишја у поезији. Мајаковски је такође преокренуо читав начин изражавања мисли кроз стихове – увео је нову поетску форму, која носи у себи више од речи – овде је на првом месту предаја смисла кроз звук, ритам – као у музици. У оквиру програма покушаћу да спојим стихове Владимира Мајаковског и музику коју сам компоновао, каже Коњахин.

Поред тога, биће отворен слободни доступ изложби О томе у Дому Чехова. Тамо су представљени први рукописи ове поеме Мајаковског и репринт издања, као и лични предмети песника – између осталог гости ће видети лични дневник Мајаковског из времена писања поеме О томе, посвећени музи песника Љиљи Брик. На крају програма биће приказан филм Смртна игра Мајаковског, а глумац позоришта Студио-69 Владимир Сечкин ће одиграти монодраму Флаута-кичма.