"Глас Америке" ће добити на стотине милиона долара и биће "објективан"

02-05-2014 10:46:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Више од годину дана утицајни конгресмени спремају закон по којем ће сви ресурси америчке пропаганде у иностранству бити консолидовани. Према њиховом мишљењу, такви емитери као што су "Глас Америке" и "Радио Слобода" морају да се врате својој правој сврси - да јасно и ефикасно представљају курс америчке политике.

Покренута од стране конгресмена у америчком Представничком дому иницијатива дотаћи ће радио "Глас Америке" и друге државне медије, и утицаће на уређивачку политику радио станица, пише Foreign Policy.

Према новом нацрту закона над којима више од годину дана раде оба дома Конгреса, од сада ће у статуту "Гласа Америке" бити јасно дефинисана његова улога у промоцији "јавне дипломатије" САД и "политичког курса" Вашингтона. Преостали емитери ће бити стопљени у једну структуру, на челу са једном особом, а не групом људи, као пре. Буџет тог тела у 2015 ће бити 721 милиона долара.

"Време је да за широке реформе. Сада више него икада, САД би требало да повећају ефикасност међународног информативног емитовања", - наводи се у саопштењу републиканца из Калифорније Еда Ројса, који је на челу Одбора за међународне односе у Представничком дому.

Године 1976, председник Џералд Форд је законски утврдио принципе "Гласа Америке", под којим је мисија емитера да буде извор "тачне, објективне и свеобухватне информације", а не пропагандно гласило. Упркос чињеници да су ови принципи ускоро постали само декларација на папиру, они омогућавају службама америчкног спољног емитовања да се позиционирају у улози независних регионалних медија. У освит информационог рата САД и Русије, тој илузији је, изгледа, дошао крај.

"Закон јасно прецизира да је задатак "Гласа Америке" - да промовише "јавну дипломатију" САД," - наводи се у сажетку новог закона. - "У статуту "Гласа Америке", прописано је да он мора јасно и ефикасно представљати америчку политику".