Дума предлаже Кијеву размену дуга за гас за производе ВИК

02-05-2014 10:48:45 | | Глас Русије, фото: "Голос России"/Сархад Зухал/ vostok.rs |


У Државној думи су предложили да се у преговоре са Украјином о дугу за гас укључи и питање конверзије дуга на прозводе војно-индустријског комплекса Украјине. Са овом иницијативом обратила се заменику премијера Дмитрију Рогозину заменик председника Одбора за буџет и порезе Думе Оксана Дмитријева.

У свом захтеву, посланици траже од потпредседника Владе да процени колико ће увозни производи украјинског војно-индустријског комплекса коштати руски буџет, пише лист "Известија". Према мишљењу посланика, било би добро да се Украјини понуди да дуг за гас отплати кроз своје фирме.

Оксана Дмитријева примећује да би размена украјинсог дуга за гас на удео у војно-индустријском комплексу свима био корисан. "За Русију, то је гаранција производње и снабдевање са уштедом у буџету, док за Украјину то није само отплата дуга - у таквим околностима се може преговарати о попустима за даље испоруке," - наводи лист речи Дмитријеве.

Такође, према речима посланика, за Кијев ова одлука ће гарантовати запосленост, обим производње и пореске приходе. Предлог Оксане Дмитријеве је подржао и шеф Одбора за енергетику Думе Иван Грачев.

Читајте више наУкрајина из минута у минут