Гас: критични дани за Украјину

04-05-2014 11:28:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је упозорила Украјину на неопходност плаћања већ де факто испорученог гаса до следеће среде. У противном – авансно плаћање. По мишљењу Москве, Европа је у истој мери заинтересована да Кијев испуни своје уговорене обавезе.

Министар енергетике РФ Александар Новак рекао је да гас, испоручен Украјини у априлу, треба да буде плаћен до 7. маја. У супротном Гаспром ће 16. маја Кијеву доставити прелиминарни рачун за јунске испоруке. „У складу са тим, украјинска страна имаће могућност да до 31. маја плати овај рачун, и тада ће количина гаса која буде испоручена у јуну, бити једнака, плаћеној до 31. маја“, нагласио је министар. И додао: „То не значи да Русија органичава испоруке гаса. Гаспром испуњава своје обавезе у складу са уговором из 2009. године, чију је валидност потврдио Кијев. То није ограничење, већ испорука у обиму купљеног гаса.

По речима Новака, Москва позива Европу да подели одговорност за стварање залиха гаса у Украјини, пошто је „ситуација са пумпањем гаса у подезменим складиштима Украјине критична“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут