Светски медији говоре о трагедији у Одеси, али не и о узроцима

04-05-2014 12:16:29 | | Глас Русије, фото: REUTERS/STRINGER/ vostok.rs |


Једна од главних данашњих тема у светским медијима су догађаји у Одеси. У нередима са учешћем радикала из „Десног сектора“ је погинуло 46 људи. Људи су били блокирани у запаљеном Дому синдиката и изгорели су или су се угушили угљен-моноксидом.

Међутим, у западним медијима прећуткују узроке трагедије: Дом синдиката запалили ратоборни радикали. Ево како је, на пример, трагедија у Одеси показана на CNN:

„У Одеси је дошло до сукоба између присталица два табора: прокијевског и проруског. У току сукоба су погинула четири човека. Зграда Дома синдиката се запалила. Није јасно шта је узрок пожара. Изгорело је око 40 људи“.

Међутим, постоји много доказа зашто је избио пожар. Ти снимци могу врло лако да се нађу на интернету. На снимку се јасно види да људи, који су се окупили око Дома синдиката, бацају Молотовљеве коктеле на прозоре другог спрата. То није једини доказ да су управо радикали криви за ову трагедију. Ипак, западни медији не воле да показују овакве снимке. Подржавајући Мајдан, западни политичари и медији не обраћају пажњу на злодела националиста. Да ли је потребно рећи да се исто тако понашају и самопроглашене кијевске власти. МУП Украјине је изјавио да су активисти, који су заузели зграду, сами запалили Дом синдиката. То је у супротности и са снимцима са лица места и са изјавама очевидаца.

Изјаве украјинског МУП-а су у руској Думи назвали крајње циничним. „Изјава МУП-а Украјине о томе да су Дом синдиката у Одеси запалили активисти који су га заузели, ми се чини крајње циничном, то једноставно прелази границу добра и зла“, изјавио је новинарима руководилац посланичке групе за узајамну сарадњу института цивилног друштва и правосудних органа и служби безбедности Михаил Старпинов. „Ми видимо још један доказ да су поједине политичке снаге у свету спремне да ураде било шта, како би остварили своје циљеве“, додао је он.

Према последњим подацима, у трагичним догађајима у Одесу је погинуло 46 људи, а више од 200 је затражило медицинску помоћ.

Читајте више наУкрајина из минута у минут