Европа нема довољно политичке воље да одбије САД

04-05-2014 10:40:04 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У петак је јавност сазнала за обраћање немачких пословних кругова влади СРН с молбом да не прибегава економским санкцијама против РФ, јер ће се то негативно одразити на немачку економију.

Земље Европске заједнице ће покушати да избегну увођење економских санкција против Русије, сматра шеф Савета РФ за спољну и одбрамбену политику Фјодор Лукјанов.

САД и Европска заједница нису признале припајање Крима Русији и увеле су санкције против низа руских чиновника, бизнисмена и компанија. У Москви су оне назване неприхватљивима и неконструктивнима. САД, чија је размена робе с Русијом много мања него ЕУ рачунају на то да ће убедити европске колеге да пооштре санкције, без обзира на то што у Европи нема јединства у вези с овим питањем.

Фјодор Лукјанов сматра да претња санкцијама у многоме није повезана с тренутном ситуацијом на југоистоку Украјине, већ с предстојећим председничким изборима који су у овој земљи заказани за 25. мај.

- То је притисак како би Русија бар у извесној мери признала ове изборе.

Одговарајући на питање о томе колики ударац ће нови пакет санкција задати руској економији, Фјодор Лукјанов је рекао да све зависи од тога какве ће тачно бити ове санкције.

- За сада је Европа изабрала наизглед ефикасан, али у суштини, заобилазни пут. ЕУ је сачинила списак лица на која се санкције односе и постепено шири овај списак. Притом ће ширење бити довољно за још неколико фаза санкција. То су, у суштини, симболичне ствари. Засад ће се Европа, судећи по свему, ограничити овим, барем у следећој фази. С америчке стране могу уследити озбиљније економске санкције.

Притом је он истакао да је конфликт већ премашио границе украјинских догађаја и да је сад за САД од принципијелне важности да промене став Русије у целини, у вези с низом геополитичких питања. Због тога ће Вашингтон наставити да врши притисак на своје европске партнере.

- Европа на све начине покушава да заштити своје економске интересе, али ако се конфликт буде продубљивао, неће моћи дуго да се извуче, зато што нема довољно политичке воље да одбије САД.

Међутим, канцелар Ангела Меркел је у петак након састанка с председником Обамом у Вашингтону изјавила да је Европска заједница спремна да примени санкције према руској економији. Али, истакла је она, то се не подудара увек са жељом европских земаља.


Читајте више наУкрајина из минута у минут