Русија против трећег енергетског пакета ЕУ

04-05-2014 01:09:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Настаје нови период у спору између РФ и ЕУ поводом трећег енергетског пакета. Москва је поднела Генералном савету Светске трговинске организације тужбу. Повод су правила енергетског пакета, која ограничавају интересе крупних компанија, у овом случају руског Гаспрома – једног од основних учесника пројекта гасовода Јужни ток.

Власник гасовода не може да буде и добављач гаса, гласи једно од основних правила Трећег енергетског пакета. На такав начин ЕУ покушава да подели бизнис за продају и транспортовање горива. То ће, тобоже, омогућити да на тржиште изађу нови играчи, што ће са своје стране повећати конкуренцију, каже независни аналитичар Дмитриј Љутјагин.

- ЕУ на такав начин намерава да диверзификује своје ризике да не би постојао монопол неке компаније. Гаспром испоручује у Европу више од 30 одсто њене потражње за гасом. Они сматрају да није правилно да зависе од Гаспрома у таквом обиму.

Осим тога, ако се поштују захтеви енергетског пакета, онда компанијама, између осталих и Гаспрому, намеће се предаја актива на управљање независном системском оператору. Међутим, према мишлењу Русије, ти захтеви противрече обавезама ЕУ као чланице Светске трговинске организације, јер је једно од основних правила СТО либерализација међународне трговине. Међутим, Европа данас вештачки ствара препреке за испоруке горива управо од стране Гаспрома. О каквој слободи трговине може да се ради? То може да се третира као још један притисак на највеће компаније, које обезбеђују ЕУ горивом, каже аналитичар Инвест-Компаније ЦЕРИХ Кепитал Менеџмент Виктор Марков.

- Циљ енергетског пакета је притисак на Гаспром ради каснијег утицаја на ценовну политику. ЕУ је спремна да води преговоре, међутим, она жели да би се удео Гаспрома смањио, те покушава да нађе алтернативне добављаче, између осталих и на рачун гаса од шкриљаца, који су обећале САД. Међутим, тај пројекат не успева, нема алтернативе Гаспрома. Међутим, време пролази. Ситуација је зашла у ћорсокак. Оно, што жели ЕУ - да створи такву енергетску структуру, према којој се ни у самој Европи не односе сви позитивно - мислим да такав пројекат неће успети.

Данас ће развој сценарија бити у складу с процедурама Светске трговинске организације. Ради решења спорних питања Русије и ЕУ пружају се два месеца ради билатералних консултација. Према претпоставкама аналитичара, Русија има шансу да се договори с ЕУ ван судске расправе. Тим пре, што су међудржавни оспоразуми о Јужном току били закључени много раније од увођења норми Трећег енергетског пакета. Пројекат предвиђа да ће гасовод Јужног тока изаћи на копно у Бугарској, даље водити у Србију, Мађарску и Словенију, те наконец, на север Италије. Пројектантски капацитет гасовода износи 63 млрд кубика гаса годишње. Вероватна вредност ће износити више од 20 млрд евра.

Олег Обухов,