Русија слави Први мај

01-05-2014 01:33:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Митинзима и шетњама Русија је облежила Дан пролећа и рада- 1.мај. Од Камчатке до Крима на тргове градова изашли су представници најразличитијих професија, ставова и вероисповести. Иако празник данас носи други назив- пролећа и рада, за многе он је као и некад Међународни дан солидарности радника.

О солидарности радних људи и јединства народа говорили су сви који су данас дошли на Црвени трг у Москви. По први пут за 23 године у самом центру руске престонице биле су одржане демонстрације радника. Десетине хиљада људи под заставама својих синдиката, друштвених и спортских удружења у колонама су прошли од Храма Василија Блаженог до Државног историјског музеја. Првомајска синдикална колона прошла је под слоганима заштите права радника и присаједињења Крима Русији. Над колонама су летели вездушни балони који су над Црвеним тргом готово чинили шарени облак.

Учесници демонстрација су људи различитог узраста. За старије генерације то је пре свега празник онакав какав је за њих увек и био, говори председник удружења инвалида московског реона Тушино Екатерина Александровна Лебедева:

- Сваки Први мај, свака парада, увек им присуствујем. Када учествујем на митингу, увек осећам свој празник. Није ми важно какво је време- лепо или лоше. Увек присуствујем празнику.

Велики број учесника митинга су ове године били млади људи и студенти. Они су на улице изашли под заставама својих факултета, колеџа и школа. За њих- данас је веома важно да представе своју школу и да покажу да данашња омладина не стоји по страни, већ се креће напред. Говори постдипломац Московског универзитета Вадим Нефедов:

- Идемо уз добро, позитивно расположење, носимо заставе нашег факулетета. То подиже патриотски дух. Верујемо у нашу државу и надамо се да ћемо имати добар живот у будућности.

Учесници првомајских митинга топло су поздравили два нова субјекта Руске Федерације. „Крим, честитамо повратак у Русију“ и „Москва и Севастопољ- градови хероји“- могло се прочитати на плакатима.

На самом полуострву је такође била одржана прослава Првог маја. У Симферопољу око 100 хиљада људи је изашло на улицу са руским заставама. Најмасовнији су били митинзи у Севастопољу. Ентузијазам грађана је на првом месту повезан са тим што се овогодишњи празници по први пут славе под окриљем историјске домовине- Русије.Ћ

И данас ће на празник рада Златне звезде Хероја рада бити уручене за посебне заслуге пред државом и народом. Председник Русије Владимир Путин је лично уручио награде херојима:

- На дан пролећа и рада ми указујемо част грађанима Русије који су својим достигнућима ојачали снагу, ауторитет и богатство наше државе. То је почасна државна награда- признање за заслуге пред Домовином најбољим радницима у својој професији. Наград аза радне, упорне, захтевне и безусловно талентоване људе који су спремни да раде за добробит своје Отаџбине. Таквим људима се Русија увек поносила и прослављала. Радни подвизи су ојачавали нашу државу у свим временима. Велика држава подигнута је златним рукама нашег народа, његовим талентом, енергијом и самопрегором. То је наша историја и наш понос.

Почасним наградама су одликовани главни тренер екипе РФ у уметничком пливању Татјана Покровскаја, експерт из области експлоатације нафте компаније „Сургутњефтгас“ Иван Ајдулин, директорка Суздаљаског историјско- архитектонско и уметничког комплекса музеја Алиса Аксенова, руководилац сеоског домаћинства „Удјуор“ у Јакутији Михаил Готовцев и учитељ средње школе у Волгограду Јуриј Лепехин.

Церемонија уручивања награда Херојима рада се одржава по други пут. Први пут је била одржана прошле године у Санкт Петербургу, такође на међународни дан солидарности радника.

Татјана Дубровина,