У потрази за спасењем од глобалног захлађења

04-05-2014 01:36:22 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Hohum/cc-by-sa 3.0/ vos |


У наредних 30 година многе приобалне земље света се могу наћи под водом. Овакво упозорење су саопштили белгијски научници. У научном свету данас има све више присталица глобалног отопљења.

Они прогнозирају да ће се ниво Светског океана расти великом брзином због отапања леда у Северном Леденом океану.

А научници у Русији и Јапану сматрају да ће процес отопљења бити краткотрајан и да нас очекује значајно захлађење климе, тврди шеф лабораторије за геоекологију Московског универзитета за Међународне односе (МДИМО) Наталија Рјазанова:

- Сматрам да је ово прелазна фаза, не ка отопљењу, већ ка глобалном захлађењу. Повећава се површина Светског океана. Повећава се количина испарења. Изнад ових површина се повећава количина облака. Они Земљи заклањају Сунце. И после кратког периода отопљења наступиће период захлађења.

Научници данас споре о томе колико брзо ће се ово десити. Многи указују на најновије проналаске у Русији – смрзнуте мамуте са зеленом травом на зубима. Односно, стручњаци кажу да се у прошлим временима захлађење одвијало буквално моментално.

Због тога су руске научнике заинтересовале супер способности хрчака. Тачније – посебан механизам који овим глодарима омогућава да поднесу љуте мразеве. Истраживачи се надају да ће ако дође до наглог захлађења, ове способности хрчака моћи да се пренесу и на човека. Посебно је занимљиво то што ови глодари могу лако да поднесу чак и минус 50 степени. Они падају у краткотрајни сан, истиче заменик директора Института за проблеме екологије и еволуције Руске Академије наука Алексеј Суров:

- Практично, то је сан. Али сан са смањењем телесне температуре. Кад спавамо и нама такође опада температура – за степен-степен и по. Али, за човека је опадање температуре од пет степени – већ критично. А ови глодари могу то да поднесу.

Питање – зашто то хрчцима полази за руком, а људима не је главно за научнике. Највероватније је да хрчцима у преживљавању студени помаже посебна материја, сматра Алексеј Суров.

- Има фермената који се стварају код животиње приликом пада температуре. Управо они омогућавају хрчцима да се прилагоде мразу.

Сад научници траже ген који ствара овај фермент и механизам којим се читав процес покреће. Ово ће у перспективи помоћи да се створи безбедна врста наркозе, као и да се човек заштити од екстремних хладноћа.

Сергеј Каљакин,