Двоструки аршини европских лицемера Кетрин Ештон и Штефана Филеа

05-05-2014 11:39:34 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Európa Pont/cc-by/ vostok.rs |


Европски званичници који ових дана наизменично посећују Србију и Украјину, чини се да су превазишли сами себе у измишљању дуплих аршина. То се само у неколико дана временског размака на најбољи начин могло видети на примеру грофице Кетрин Ештон и Штефана Филеа, који су у својим најновијим изјавама изразили „забринутост“ и „застрашеност“ да ће Украјину задесити иста судбина коју је Запад већ одавно наменио Србији.

Наиме, иако би се од високорангираних бриселских дужносника могло очекивати да увек доследно примењују једнаке правне и моралне принципе без обзира у којој држави се налазе, изгледа да то ипак није тако. Напротив, поменути двојац из Брисела се нимало не устручава да заступа дијаметрално супротне ставове, а све у зависности од тога да ли пред собом имају за саговорнике „симпатичне“ проевропске пучисте и екстремисте у Кијеву, или по њиховом мишљењу мало мање симпатичне представнике власти из Београда. Дакле, пођимо редом.

Шефица европске дипломатије је преко свог представника за штампу поручила да „искључиво право на примену силе има држава Украјина“, при чему је грађане те исте државе, који иначе траже само федерализацију земље на демократским основама, назвала „сепаратистима“ и позвала их да „сместа прекину незаконите поступке“. Међутим, за грофицу Ештон таква правила не важе и за Србију, с обзиром да јој на пример поводом најављеног формирања такозване војске Косова, није пало ни на памет да понови исти став који има у вези Украјине и да изусти да – искључиво држава Србија има право да на својој територији, а то значи и на Косову, има војне структуре. Исто тако, Кетрин Ештон није пре неколико дана након разговора са србским званичницима позвала Хашима Тачија да „сместа прекине незаконите поступке“, као што је то поручила људима на југу Украјине.

Али ни европски комесар за проширење Штефан Филе не заостаје много у лицемерству за својом колегиницом, и штавише – могло би се рећи да ју је чак и надмашио у недоследном заступању својих сопствених ставова. Ради се о томе да је он, мислећи на Украјину, дословно изјавио да је „забрињавајуће да се не поштују међународни правни акти, који говоре о територијалној целовитости држава“, а затим је још додао да је по његовом мишљењу непоштовање међународног права у тој земљи најгоре што се Европи догодило од Другог светског рата.

Наравно, из тако срочене изјаве провејава врхунски цинизам европског комесара, с обзиром да ни њему, ни било ком другом бриселском функционеру није било нимало „забрињавајуће“ када је те исте међународне акте Запад флагрантно прекршио у случају Србије.

Напослетку, Филе је рекао и то да је по њему „страшно“ то што је наводно Путин у данашњем свету укинуо сва правила. Међутим, ако својом неуспешном заменом теза Штефан Филе можда може да обмане онај део европске јавности који се не сећа бомбардовања Србије и бесправног отимања Косова, онда је врло мало вероватно да ће му то успети и са овдашњим сведоцима тих догађаја из недавне прошлости.

А најзанимљивије од свега је питање – да ли ће Штефану Филеу и Кетрин Ештон, који су у сваком доласку у Београд дочекани као драги гости, ико скренути пажњу на њихову дволичност и очигледно лицемерство. Или можда на европском путу Србије није пожељно постављати таква питања о доследном тумачењу правних и моралних принципа. И то поготово пред европским комесарима, који их сами крше, а жале се на Путина.

Ратко Паић,