Јацењук наложио Државном тужилаштву да истражи смрт људи у Одеси

05-05-2014 08:48:24 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Арсениј Јацењук је наложио да се формира оперативно-истражна бригада свих јединица. Јацењук је рекао да су десетине жртава у граду испровоцирана, добро припремљена акција. То је трагедија за целу Украјину.

У петак је у Одеси у сукобима и пожару у Дому синдиката, где су се од радикала скривали активисти „антимајдана“, погинуло више од 40 људи, а око 200 је рањено. Очевици кажу да припадници полиције нису покушали ни да спрече сукобе и убиство људи. У Украјини је обављен дан жалости. Јацењук је раније у интервјуу BBC оптужио МУП Украјине, јер није успео да спречи трагедију.

„Оцену рада припадника полиције ће дати тужилаштво. Ја сам се обратио како би пренео истрагу непосредно у централни апарат – у главни истражни комитет Државног тужилаштва Украјине. Формирати оперативно-истражну бригаду свих јединица“, изјавио је Јацењук у Одеси на сусрету са лидерима друштвено-политичке и културно-економске сфере Одеске области.

Јацењук је рекао да су десетине жртава у овом граду – испровоцирана и добро припремљена акција, трагедија за целу Украјину.

Он је додао да је наложио да се пронађу све коловође, сви организатори великих нереда и да се провери рад свих одговорних лица локалне полиције.

Од марта се на истоку Украјине одржавају митинзи присталица федерализације. Последњих дана украјинска армија спроводи велику војну акцију на југоистоку земље против њих. Главни центри отпора су Славјанск, Краматорск и други градови Доњецке области, као и Луганск, где су присталице федерализације преузеле контролу над делом државних органа власти. Москва је акцију Кијева назвала казненом акцијом, која практично уништава и последњу наду да ће заживети договор из Женеве о деескалацији ситуације у Украјини.

Читајте више наУкрајина из минута у минут