Политиколози: време дијалога о Украјини прошло, потребно обустављати насиље

05-05-2014 11:50:19 | | Глас Русије, фото: REUTERS/STRINGER/ vostok.rs |


Трагични догађаји у Одеси сведоче да је време дијалога о ситуацији у Украјини изгубљено, неопходно је предузети одлучне мере за стабилизацију ситуације у тој земљи, те ЕУ и САД требало би да послушају Русију, - сматрају политиколози, које је анкетирала РИА Новости.

У петак услед сукоба у Одеси и пожара у Дому синдиката, где су се од радикала сакрили активисти Антимајдана, погинуло је више од 40 људи, око 200 пострадало. ЕУ је изјавила да је дубоко ожалошћена због трагичних догађаја у граду, те позива да се спроведе независна истрага околности у вези са смрћу људи.

ЕУ се понаша као неодговорна политичка снага у развоју украјинске кризе. Њихов модел понашања је следео формулу: контрола и мешање без одговорности. Потпуно је могуће да су они искрено веровали да украјинска револуција неће имати неке озбиљне насилне последице, али то не значи да нису погрешили, - рекао је председник Института националне стратегије Михаил Ремизов.

Према његовим речима, догађаји у Одеси су очити модел тога, шта би се десило на Криму да није се на време умешала Москва.

Са своје стране је генерални директор Института приоритетних регионалних пројеката Николај Миронов додао да је Русија упозоравала и ЕУ, и САД да се у Украјини дешавају догађаји, који могу да резултирају великим људским жртвама и хуманитарном катастрофом. Има већ озбиљних жртава. Тврдили смо да не треба подржавати режим, који је дошао на власт уз помоћ неонацистичких снага. Међутим, и ЕУ, и САД су опет направили исту грешку, као што је било на Блиском Истоку, - истакао је Миронов.

Експерти сматрају да је време дијалога с Украјином изгубљено. Ова је крв заувек поделила Украјину, те су шансе за одржавање унутарукрајинског дијалога већ изгубљене, - рекао је Ремизов, истакавши да је данас пре свега потребно мислити не на истрагу узрока те трагедије, већ како да се спрече такве ситуације у будућности, ради тога се потребно вратити питању федерализације.

Таквог се става придржава и Миронов. Према његовим речима, потребно је под хитно обустављати насиље на југу и истоку Украјине. Потребни су одлучнији кораци, јер је реч пре свега о људима, те је потребно учинити све да би они били заштићени од насиља и претњи, који постоје у Украјини, - објаснио је Миронов.

Он је додао да кијевски режим апсолутно не контролише догађаје у земљи, ситуација је ван контроле, ту је већ потребно говорити о томе да мора да ступи на снагу међународно право.

Читајте више наУкрајина из минута у минут