Крим ће помоћи у освајању Арктика

05-05-2014 11:55:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Anna Yudina/ vostok.rs |


Фабрике Крима се укључују у програм освајања Арктика. На том полуострву ће градити бродове, поморске платформе и танкере за компримирани природни гас, који су неопходни Русији у Арктику. Развој арктичких региона је данас један од приоритетних пројеката руских власти.

На руском делу арктичког епиконтиненталног појаса нафтне компаније воде активна истраживања и освајање налазишта. Крупнотонажни бродови, поморске нафтне платформе, танкери за транспортовање компримираног природног гаса – све ће то ускоро требати у Арктику у великим количинама. Данас су руске компаније приморане да користе бродове и платформе углавном стране производње. То је скупо, - истиче експерт компаније Бродоградитељи Русије за Арктичка мора Генадиј Креславски.

- Потребан је велики број поморских платформи. Данас смо приморани да их изнајмимо од страних фирми. У леденим арктичким условима то кошта 600 хиљада долара на дан. То су огромни трошкови. Зато је акутан задатак да што пре модернизујемо наша бродоградилишта и стварамо платформе на бази наших предузећа.

Данас руска бродоградилишта већ раде на исправљању такве ситуације. Прва је ласта платформа Приразломна у Печорском мору. Она је произведена у Северодвинску (град у делти Северне Двине). Пре неки дан је извезена прва партија арктичке нафте. Крупне државне наруџбе у оквиру програма освајања Арктика добила су бродоградилишта у Санкт-Петербургу и на Далеком Истоку. Сада се им прикључује и Крим. У саставу Украјине полуострво није мало могућности за рад бродоградилишта пуном паром. Тамо, где је некада радило 20 хиљада људи, у последње време је остало 200. Прикључење Русији је обновило и кримска бродоградилишта. Према проценама стручњака, бродоградилиште Залив у Керчу већ је данас способно да проиводи танкере неопходних параметара – са степелним местом дугачким 300 метара и широким 50 метара. У Арктику ће их требати десетине.

Недавно су УН потврдиле право Русије на део епиконтиненталног појаса у Охотском мору површине 52 000 квадратна километра. У јесен ове године ће бити припремљени документи, који би пружили право да се сматра руским још један део арктичке територије. Таква ситуација се не допада другим приарктичким земљама. Само протекле године су тамо имали војне вежбе Канађани, док су Норвежани позвали партнере из НАТО-а да би увежбали искрцавање десванта у условима веома ниских температура.

Да би се Русија заштитила од терористичке и других евентуалних опасности одлучено је појачати арктичку групацију снага, - истиче главни уредник часописа Ваздушно-космичка одбрана Михаил Ходаренок.

- Акције и политичког, и војног руководства Русије су логичне и основане. Данас је у Арктику пронађено више од 60 крупних нафтогасних налазишта. За половину је перспективност разрада већ доказана. Осим залиха нафте и гаса у арктичком региону постоји и Северни поморски пут. Он је најкраћи из Европе у азијско-пацифички регион. Овај пројекат, сматрају експерти, има економску будућност.

Проиродно је да за такве економске и стратешке ресурсе предстоји озбиљна борба. Председник РФ Владимир Путин је изјавио: Руски научници и дипломатии морају да активно делују при вођењу билатералних и мултилатералних консултација с владама приарктичких држава, бранећи сваки део епиконтиненталног појаса руског дела Арктитка, морске акваторије.