Индија стиче нови атрибут велике силе

05-05-2014 05:10:55 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Frontier India Defense a |


Индија може да уђе међу пет земаља које поседују технологију производње ракета ваздушног базирања великог домета. Четвртог маја ратно ваздухопловство Индије извело је прве успешне пробе ракете Астра класе ”ваздух-ваздух” сопствене разраде са палубе ловца Су-30МКИ.

Данас ракете за погађање ваздушних циљева ван граница домета визуалне видљивости — 90-120 километара производе само Русија, Кина, САД и Француска.

То су високпрецизне ракете које досежу иза хоризонта. Њих Индија разрађује дуже од 10 година. У недељу сви постављени задаци у току испитивања били су изведени - ракета је пролетела задатом путањом.

Потребно је време за потпуно усклађивање овог система, али очигледно је да је Индија спремна да је прими у наоружање, сматра аналитичар Петар Топичканов. То је добра пријава за чланство у елитном клубу ракетних држава, и не само:

- У Индији прихватање било ког система у наоружање види се као доказ статуса земље. Али очигледно је да овде није реч само о статусу, већ и потребама оружаних снага Индије. А Индија која има у суседству два могућа противника — Пакистан и Кину, има потребу за системима који би могли да погађају авионе и ракете ових држава. Посебно Индију брине развој крстарећих ракета у Пакистану и Кини. И ако ракета Астра може да пресретне сличне крстареће ракете могућих противника, способност Индије да заштити своју територију од могућих напада од стране Пакистана и Кине значајно расте.

У последњих неколико месеци Индија је успешно испробала неколико класа ракета. Између осталог копненог и поморског базирања. Не заостаје за њом ни Пакистан. Њихова ракетна трка одвија се у контексту наглог увећања војног буџета Кине. По темпу раста она је избила на прво место у Азији.

Истовремено, управо Индија, Пакистан и Кина фигурирају као земље које најбрже увећавају свој удео на светском тржишту наоружања. Индија и Пакистан као увозници, Кина као продавац, и као купац савременог оружја. У датом случају Индија је приморана да се стално осврће на Кину, уверен је Петар Топичканов:

- У Азији су присутне државе са огромним војним буџетом, што утиче на читав регион. То је Кина. Између Кине и Пакистана су пријатељски односи, врши се предаја војних технологија. Пакистан уз помоћ Кине увећава свој потенцијал, а Индија која се налази међу њима мора да узима у обзир ове опасности.

Недавно је било објављено да ће до краја године Русија испоручити Индији ракете БраМос за авијацију класе ”ваздух-земља”. Оне су већ направљене и прошле су сву копнену обраду и потпуни циклус проби у Русији.

Истовремено у Индији се одрађује систем управљања ваздухопловним уређајем за лансирање који је такође готов. Овим ракетама треба да буде опремљено више од 40 јуришних вишенаменских ловаца Су-30МКИ ратног ваздухопловства Индије. Они ће бити модернизовани за осигурање лансирања ракете БраМос.

Владимир Фјодоров,