„Тотални диктат-2014“ је одржан одлично

18-04-2014 09:56:20 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Глобалној акцији су се придружили становници Русије и 47 земаља ЗНД и других. Без грешака је написало диктат око 2 хиљаде људи – скоро троструко више него протекле године.

Први „тотални диктат“ је у Норвосибирску написан још 2004. године. Онда је та акција, прво планирана за контролу студената-филолога, први пут изашла ван универзитета и окупила око 200 оних, који су хтели да контролишу своје знање. За неколико година је популарност тог пројекта расла у геометријској прогресији: ове године диктат је писало 64 хиљаде људи на 6 континената. Акцији су се придружили чак и у космосу: своје знање су контролисали члан посаде МКС, пилот-космонаут Олег Артемјев и припадници Руске антарктичке експедиције са свих 5 станица.

Током свог постојања диктат се променио: прво су то били текстови из дела Лава Толстоја и Николаја Гогоља, касније савремених прозаика, например, Захара Прилепина и Дине Рубине. Ове године је аутор диктата постао Алексеј Иванов, аутор романа „Географ глобус пропио“. Задатак су поделили у три дела, - каже руководилац пројекта Тотални диктат Олга Ребковец.

Текст се диктира према временским појасевима у етапама, истовремено се он емитује. Преносима градским координаторима из штаба у Новосибирску архиву, заштићену лозинком, где се садржи видео читања од стране аутора текста или оног дела текста, који ће писати у региону, као и текст и коментаре експертне комисије за контролу.

Текст Алексеја Иванова Чусовска – Тагил у различитим местима су диктирали руски познати људи. У Лондону је читало водитељ радија Сева Новгородцев, у Паризу – редитељ и сценариста Кира Муратова. У Москви су ту мисију испунили глумац Константин Хабенски и шоумен Андреј Бочаров, као и руски лингвиста Михаил Кронгауз. Према речима научника, главно је у тој акцији да привуче пажњу према руском језику.

Расте интересовање, сваке године је акција опширнија. То је врло добро. Видимо да акција обухвата и друге земље, одржава се не само једном годишње, већ и праћена је припремним течајима. То је добар начин да се привуче пажња према матерњем језику. Важно је што се привлачи истовремено велики број људи, свако се осећа у бројном колективу људи, који се баве неким важним послом.

Изгледа да нису узалудни напори организатора. Ове године, у односу на претходну, троструко више људи је написало диктат без грешака – око 2 хиљаде. Можда је то зато, што је текст нешто лакши, или је учествовало више искусних људи, - каже Михаил Кронгауз.

Постоје људи, који учествују више пута, они, с једне стране, навикавају се, с друге стране, повећавају своју писменост, тим пре, што су организовани бесплатни течаји. Дакле, то није само диктат, већ комплексно повећање писмености.

Бесплатни припремни течаји „Руски у петак“ отварају се у 40 градова РФ два месеца пре одржавања Тоталног диктата, у фебруару. Нема никаквих ограничења за оне, који желе да усаврше своје знање руског језика и контролишу га.

Марија Баљабина,