Тржиште акција РФ почетком дана се стабилизује, инвеститори у ишчекивању

06-05-2014 09:54:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руско тржиште акција у уторак се стабилизује у очекивању развоја ситуације на истоку и југу Украјине, при томе размах колебања суздржава се ниском трговинском активношћу која је условљена ”радном паузом” у низу дугих мајских празника. Индекс ММВБ ди 11.46 по московском времену пао је за 0,1% до 1303,03 пункта, индекс РТС за 0,3% до 1145,12 пунктова, сведоче подаци Московске берзе.

Трагични догађаји у Одеси и увећање напетости у Доњецкој области који су се десили у време првих мајских празника, створили су негативан фон за руске акције. Ипак ови догађаји и њихова очекивања била су делимично узета у обзир у динамици тржишта акција 2. маја, када је Московска берза спроводила лицитације, како се не би одвајала од светске коњуктуре.

Поред тога, реакција Русије и Запада на догађаје на истоку и југу Украјине за сада има прилично умерен карактер, шта више, стране настављају покушаје да нађу мирне путеве разрешења конфликта. Зато учесници тржишта за сада више воле да заузимају позицију очекивања.

Наредна 4 радна дана тешко да ће унети позитивне промене у општу слику тржишта фондова, пошто негативна расположења инвеститора ће се потхрањивати нестабилношћу у Украјини, као и могућим увођењима нових санкција против Русије, сматра аналитичар компаније Велес Капитал Александар Костјуков.

- Ипак ми не очекујемо битну волатилност тржишта у вези са наставаком мајских празника и ниском активношћу фактора на руској лицитационој платформи. Индекс пословне активности у сфери индустрије НРК од HSBC скочио је до 48,1 са 48 у марту, мада се нашао испод очекиваних 48,4. Индекс се испоставио много нижи од прошлогодишњих резултата — 50,4, што догаје негативност тржиштима и може да буде сигнал успоравања темпа раста економије НРК, зато што је то први индикатор, истакао је он.

Ситауција у Украјини није се променила набоље. Избори за новог председника Украјине заказани за 25. мај налазе се под знаком питања. Економске санкције против Русије од стране Запада могу да буду проширене, значи тржиште фондова РФ ће стагнирати. Као најближи ниво опора расту иступа рејон 1315-1330 по ММВБ. Доле је већ означена подршка у рејону1260-1275", — сматра главни аналитичар компаније РГС Управљање активима Александар Потавин.