Сенатор: Руске компаније треба да дају предност руском софтверу

06-05-2014 10:09:50 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/photosteve101/cc-by/ vostok |


Шеф комисије Савета Федерације за развој информационог друштва Људмила Бокова се обратила ФАС и Министарству за комуникације и везе поводом државних наруџбина за испоруку страног антивирусног софтвера.

Парламентарац сматра да је неприхватљиво стварање предности страним произвођачима кад постоји на тржишту домаћа продукција сличног или чак вишег квалитета.

У писмима на име министра за везе Николаја Никифорова и руководиоца антимонополске службе Игора Артемјева Бокова је скренула пажњу на неколико десетина државних наруџбина објављених с почетка 2014. године за испоруку стране антивирусне програмске подршке. Државни наручиоци директно указују да намеравају да купе продукцију конкретних страних произвођача. При томе на тржишту антивируса постоје домаћа решења светског гласа, која не само да не заостају по квалитету и функционалности, већ у неким случајевима и премашују стране, истиче сенатор.

У својим обраћањима шеф комисије Савета Федерације даље тражи оцену настале ситуације и да се саопшти да ли ресори планирају да предузму било какве мере за њено разрешење. У обраћању ФАС парламентарци моле да се провери поштовање законодавства и да се припреме поправке закона у погледу прућања домаћим произвођачима софтвера предности у случајевима када руска продукција не заостаје по квалитету и функционалности за страном.

У обраћању Министарства за комуникације и везе сенатор моли да се припреме методичке препоруке за државне наручиоце, како би они купили софтвер узимајући у обзир неопходност постепеног увећања удела производа руског порекла, као и да се унесу одговарајуће иземене у правила формирања државних информационих система.

Комисија Савета Федерације за равој информационог друштва поклања посебну пажњу проблему подршке домаћим произвођачима у сфери ИКТ. Ипак ми видимо да неки државни наручиоци не подржавају домаћу продукцију, већ напротив дају предност страној, истиче Бокова. Према мишљењу сенатора, то није прихватљиво, јер на нашем информационом тржишту постоје квалитетна и првокласна решења која се продају у целом свету.

Саветник председника Савета Федерације за питања информатизације Руслан Гатаров који је раније био на челу комисије Савета Федерације, потпуно је подржао инцијативу колеге. Неопходност подршке приватних произвођача програмске подршке заложена је у неким важним документима федралног нивоа. То је и Стратегија развоја информационог друштва РФ, и федерални програми Информационо друштво и Развој електронске базе делова и радиоелектронике, истакао је он.

Наравно нас брине што неки државни наручиоци занемарују домаћу продукцију, када она не само да није гора, већ је и боља од страних аналога. Нама је потребно да усавршавамо механизме подршке домаћих произвођача у свери ИКТ, сматра Гатаров.