Театар Јермолове посвећује представу 200-годишњици Љермонтова

06-05-2014 10:18:49 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Необичну представу без речи по поеми Демон великог руског писца Михаила Љермонтова представиће Московско драмско позориште Н. Јермолове у поставци режисера кореографа Сергеја Земљанског. Премијеру је позориште посветило 200-годишњици рођења песника коју ће ове године обележавати цео свет.

Поема Демон коју је песник завршио 1839. године симболично је оваплоћење бунта против „светског поретка“, трагедија усамљености. Жалосни Демон, дух изгнања надахнуо је стваралаштво сликара – чувени Демон Михаила Врубеља, и композитора – опера Демон Антона Рубинштајна.

Демон је био одабран заједно са Олегом Мењшиковом (уметничким руководиоцем), рекао је за РИА Новости Земљански.

- Осетио сам да ово дело може да се оваплоти у представу без речи, иначе не бих узео ову причу. Већ сам радио раније са прозом, али Демон је за мене прво искуство пластичне поставке поеме. То је врло дубоко дело – када почињеш да читаш, онда се буквало одвајаш од земље, удаљујеш од свакодневне ужурбаности савременог живота. У твојој уобразиљи појављују се ликови прошлости, одлазеће културе, традиција које губимо данас.

Према речима режисера, појавила се жеља да се са публиком разговара о томе зашто се губе наши корени, вера, праве вредности.

Што се тиче рада са драмским уметницима, режисер је признао да то није просто, али он је већ више пута постављао пластичне представе у драмском позоришту.

Натерати драмске глумце да изводе играчке покрете, да уче кореографске комбинације, баве се својим телом, улажу физичке напоре – све то је врло тешко, сваког дана се држе пробе, специјални часови, истакао је Земљански. Трудио сам се да градим структуру представе на тај начин да уметници квалитетно и корисно у њој раде. Мени се чини да су они изашли на крај, мада има над чиме још да се поради.

Редитељ је истакао да кореографија, музика, сценографија, костими, светлост – све је складно и у међусобној хармонији, ствара се јединствено уметничко платно. Оригиналну музику специјално за представу је компоновао композитор Павел Акимкин, са којим се режисер већ сусретао у раду у својим претходним поставкама. Аутор сценографије је познати уметник Максим Обрезков. У представи играју водећи глумци позоришта Јермолове.