Руски језик у Србији постаје све престижнији

06-05-2014 01:41:36 | | Глас Русије, фото: igraemsami.ru/ vostok.rs |


Олимпијада у руском језику одржава се ових дана у Србији. Она се одвија под окриљем нафтне компаније НИС-Гаспромњефт, уз организацију руског центра "Руски свет" у Новом Саду, у гимназији Јован Јовановић Змај.

Крајем априла одржана је прва тура, завршна етапа је планирана за 31. мај. О историји Олимпијаде говори руководилац руског центра Радивоје Стојковић.

- Прошле године смо кренули са Олимпијадом руског језика, и ове године смо званично ставили у календар. Значи, прошла година је била пробна. Показало се изузетно значајним за даљу афирмацију руског језика и руске културе јер је такмичење обухватило све разреде средње школе и последња два разреда основне школе. Досадашње такмичење је обухватало искључиво завршне разреде основне и средње школе. Тако да смо са једне стране постигли омасовљење, а с друге стране изузетан приступ и организацију. Нама је од великог значаја била подршка НИС-а и два Универзитета, Универзитета у Неограду и Универзитета у Новом Саду. То су филолошки факултет у Београду и филозофски факултет у Новом Саду, катедра за руски језик. Тако да смо обухватили најзначајније установе које у нашем образовном систему воде рачуна о руском језику и руској култури.

Посебну улогу руске нафтне компаније истиче и координатор руског центра, професор руског језика у новосадској гимназији Ненад Спасић.

- Ту стварно морам да кажем све најбоље за компанију НИС- Газпромњефт зато што су препознали ту иницијативу и препознали су да треба промовисати руски језик. Ево дошли су овде, раде ту, и битно им је да људи који раде у тој фирми ипак знају руски језик, да не би се на нашу срамоту два блиска словенска народа по истој вери и са сличним језицима споразумевали на енглеском језику. То је стварно катастрофа. Ја кад то видим, мени скоро да није добро.

О томе какве могућности очекују учеснике Олимпијаде из руског језика, руководилац руског центра у Новом Саду Радивоје Стојковић говори:

- Отварају се нове могућности. То су могућности добијања стипендија за школовање у Русији, добијања стипендија за запосљење у нафтној индустрији. У питању су тестови знања руског језика, позбавање граматике, разумевање написанога текста, разумевање изговоренога текста. Значи, једно нужно и неопходно знање ако желите да положите званичне сертификате о руском језику. И желимо у суштини да 31. маја у Новом Саду у згради НИС-Газпромњефта окупимо 80 најбољих ученика када је у питању знање руског језика из шест разреда. Најбољих 30 ученика добиће награду од НИС- Газпромњефта недељу дана летњег кампа на црногорском приморју у Бечићима.

Победа на Олимпијади је, разуме се, снажан стимуланс. Али како је убеђен професор новосадске гимназије Ненад Спасић, то није главно.

- Ја некако волим да зовем то Олимпијадом да се поштује олимпијски принцип, а то је „важно је учествовати“. Ја покушавам да то објасним мојим колегама широм Србије, Републике Српске и Црне Горе да није то у центру пажње видети који је наљјбољи у свакој категорији. То је у реду. Али је овде много битније да се руски језик чује. Руски језик је дуги низ година био заборављен. Практички скоро је нестало србских школа где се учи руски језик. Професори су по мањим срединама Србије, Републике Српске и Црне Горе били препуштени сами себи. Била су укидана одељења, неки су чак и остали без посла. Хвала Богу, у последње време ситуација се полако мења. Они виде да руски језик живи, да има будућност. А и сама деца то препознају и виде. Ја лично сам задовољан како моји ученици у томе напредују. Тако да је ту много битније да деца провере своја знања да виде где су. А најбољи од њих просто ће доћи до финале па ће се још мало такмичити. И онда ће се међу њима видети који је најбољи и који је апсолутни победник Олимпијаде.

И тако подсећамо да ће финале Олимпијаде у руском језику у Новом Саду бити одржано 31. маја.

Григориј Соколов,