РФ има разумевање за одустајање америчких компанија од учешћа на Петроградском економском форуму

07-05-2014 01:57:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија има разумевање за неколицину америчких компанија које су одустале од учешћа на Петроградском међународном економском форуму. Ово је изјавио портпарол председника Дмитриј Песков, истичући да програм председника Владимира Путина на Форуму остаје непромењен.

По његовим речима многе америчке компаније суочиле су се са притиском без преседана.

Дан раније New York Times је објавио да помоћници америчког предсеника Барака Обаме убеђују руководиоце америчких корпорација да одустану од учешћа на Форуму због политике РФ у Украјини. Заменик министра за економски развој РФ Сергеј Баљаков потврдио је да је око 15% пријављених компанија, отказало учешће.

Компаније из европских земаља и Блиског истока, с друге стране, планирају учешће на Форуму. Осим говора на пленарном заседању Форума, Владимир Путин се, сада већ традицонално, сусреће са пословним људима, руководиоцима енергетских компанија, учествује на округлим столовима, а на маргинама комуницира са лидерима компанија.

Петроградски међународни економски форум, 18. по реду, кључна руска платформа за разматрање стања и перспективе домаће и стране економије, биће оджан од 22. до 24. маја.