Председник руског парламента Сергеј Наришкин у посети Београду

07-05-2014 04:17:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У дводневној посети Србији налази се висока руска делегација на челу са председником Државне Думе Сергејом Наришкином, који се у јавности често описује као трећи човек у хијерархији власти у Русији, одмах иза председника Путина и премијера Медведева, што заједно са богатим програмом посете недвосмислено указује на значај који високи гости придају земљи домаћину.

Првог дана посете Наришкин је, по његовим сопственим речима, водио искрен разговор са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, као и са србским посланицима, и то првенствено о узроцима кризе у Украјини и тренутној ситуацији у тој земљи, а затим се захвалио србској јавности зато што поводом украјинске кризе има истоветан став као и Русија.

Потом је председник руског парламента у Ректорату Београдског универзитета отворио научни скуп под називом „Историја и поуке светских ратова“, на коме је био не само обичан учесник, него је штавише за читаво време трајања поменутог округлог стола, на коме је било присутно око тридесет србских и руских историчара, писаца и политиколога - био и модератор дискусије.

Иначе у свом уводном излагању, Сергеј Наришкин је између осталог рекао да у свету постоје покушаји да се фалсификују Први и Други светски рат, те да се агресори прикажу као жртве, па је стога нагласио да важан задатак историчара представља чување истине о тим догађајима. Он је на пример поменуо конкретни податак у вези Првог светског рата - да су тада Србија и Русија предлагале мирно решење конфликта, што многи данас намерно прећуткују.

Високи гост из Русије се посебно захвалио свима који чувају сећање на руске и совјетске војнике, а затим се осврнуо и на догађаје из недавне прошлости, с обзиром да је подсетио на незаконито бомбардовање Србије, односно на агресију НАТО пакта, истакавши да је то историјско сећање које никада неће бити заборављено. А поводом актуелних дешавања у Украјини је казао да су тамошњи екстремисти организовали државни преврат и сада људима са југоистока угрожавају право на живот зато што чувају сећање на прошлост и желе да говоре својим језиком.

На крају округлог стола у Ректорату Београдског универзитета, на коме су били присутни и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, као и амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић, свечано је потписан споразум о сарадњи и размени архивске грађе.

Иначе, активности председника руске Државне Думе се током првог дана посете Београду нису завршиле само на томе јер је уследило и полагање венаца србским и руским војницима погинулим у Првом и Другом светском рату, а утврђени програм другог дана посете је предвидео и његово отварање руско-србског научног скупа под називом “Балкански дијалог 2014“.

Дакле, нема никакве сумње да је сваки тренутак боравка руске делегације био прожет духом традиционалног србско-руског пријатељства, што је уосталом потврдио и сам Наришкин када је у интервјуу за РТС изјавио да је „Русија захвална Србији због тога што није подржала антируску резолуцију у Уједињеним нацијама“. А ја бих томе додао и очигледну ствар да се међусобно пријатељство огледа и у чињеници да је Сергеј Наришкин радо виђен гост у Србији у исто време када му Европа окреће леђа, зато што је у оквиру санкција према Русији и њеним званичницима - Европска унија и њему лично забранила улазак на своју територију.

Ратко Паић,