Крах Југославије као неуспех америчке спољне политике

07-05-2014 04:19:41 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Darko Dozet/cc-by-sa 3.0 |


Пре 15 година САД су прекројиле карту Југославије. Ако је пре тога Вашингтон закулисно водио игру, у ситуацији са Србијом Американци су деловали отворено.

Без одлуке СБ УН, фактички обрисавши ноге о међународно право, НАТО је током 11 недеља бомбардовао цивилне градове, немилосрдно уништавајући цивилну и војну инфраструктуру. То што су на Западу касније назвали ”хуманитарном интервенцијом”, у ствари нема са хуманизмом ни најмање везе — 78 дана бомбардовања однело је животе две хиљаде људи, од тога две трећине цивила. Рањено је преко 10 хиљада људи.

Крајем 90-их година САД су коначно заузеле водеће позиције у светској политици. Тада се пред Вашингтоном појавио нови задатак — да потврди ову чињеницу у свести међународне заједнице. Као инструмент убеђивања америчке власти су одабрале Југославију.

Повод за почетак бомбардовања ове земље била је антитерористичка операција србских специјалаца у селу Рачак у јануару 1999. гоидне. Представивши случај као масовно убијање цивила, САД су прогласиле почетак ”хуманитарне интервенције” и почеле немилосрдно да уништавају цивилну и војну инфраструктуру Југославије без одлуке СБ УН. Делујући на тај начин, Вашингтон је фактички избрисао ноге о међународно право, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Владимир Козин:

- 78 дана Американци и НАТО су уништавали Југославију, избацили 27 хиљада тона различитих ракета и бомби, две хиљаде цивила је погинуло, од тога 400 деце, 40 хиљада кућа било је уништено.

Тек касније сазнало се да су масовне гробнице тобоже стрељаних представника албанских цивила од стране српске војске биле фалсификација коју су организовале америчке специјалне службе. Већина ових људи пронађених у селу Рачак били су терористи ОВК.

Резултат НАТО агресије био је коначни распад Југославије, економија земаља које су улазиле у њу била је потпуно разорена, пољопривреда је сахрањена под санкцијама, а индустријска производња скоро потпуно растурена.

Избор Југославије у својству жртве није био случајан за Вашингтон. Према мишљењу руководиоца Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелене Гускове, војна агресија против земље била је део комплексне операције разарања мултинационалне државе.

- Узрок је непослушност руководства Југославије и нежеља да се мири са наметањем воље споља. Преговори Слободана Милошевића са Ричардом Холбруком (у то време специјалним представником САД на Кипру и у Југославији) у октобру 1998. године нису донели жељене резултате. Размештање НАТО трупа на својој тероторији Слободан Милошевић није дозволио. Тада су му рекли: Ми ћемо вас казнити.

После НАТО операције Косово је прогласило своју независност. Што је и хтео да постигне Вашингтон. Американци су одмах изградили тамо другу по величини базу у Европи — Бондстил. Она омогућава САД да контролишу ареал Средоземног и Црног мора, као и маршруте на Блиском Истоку, у Северној Африци и на Кавказу, као и транзит енергената из Каспијског региона и Централна Азије. За САД базирање у Србији је сасвим законито и врло повољно. Американци не плаћају за коришћење државних земљишних парцела на Косову.

Ксенија Мељникова,