Украјинска ломача америчке таштине

07-05-2014 05:13:44 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko/ vostok.r |


Украјинску кризу су организовале САД. Ово је изјавио председник Државне думе Русије Сергеј Наришкин за време иступања на Балканском форуму у Београду. Према речима политичара, то потврђују дејства Вашингтона. Наришкин је напоменуо да су САД браниле наоружане активисте на Мајдану, а сада отворено подржавају насиље против цивила на истоку Украјине.

Како је изјавио Сергеј Наришкин новинарима, недавне изјаве САД о монополу државе на насиље против цивила издаје организаторе украјинске кризе. Прво су они чинили све како против наоружаних радикала на Мајдану не би била примењена сила, затим су новим кијевским властима које су Украјинци сами назвали ”хунта” помогли су да смене законито изабраног шефа украјинске државе. Низ експерата сматра да Вашингтон на тај начин не напушта покушаје да провоцира оружану кризу у Европи, што у одређеној мери потврђује и умешаност америчких специјалних служби у војне операције на истоку републике. Неки аналитичари претпостављају да таквим дејствима САД покушавају да дају војно-индустријски подстицај својој економији. Ипак према мишљењу војног аналитичара руског интернет-издања Lenta.ru Иљје Крамника, акције Вашингтона су пре усмерене на извлачење политичке користи:

- Може се окористити на наруџбинама, може се ојачати свој геополитички утицај. Зато што ће нагло пасти акције оних који су позивали на савез са Русијом и напротив, порашће улога присталица изградње ”санитарног кордона”, а то су углавном амерички клијенти. Они су вероватно за то заинтересовани, а не САД као земља у целини, већ њихови одређени кругови који желе да очувају политику војне доминације САД у Европи.

Истовремено, неки угледни западни медији и политичари иступају са осудом деловања кијевских власти на истоку Украјине и односа САД и ЕУ према томе. Међутим, како је изјавио у програму Гласа Русије професор МГИМО Валериј Соловеј, већина бира да једноставно игнорише дешавања у Украјини:

- Ако се узме европско јавно мењење, оно није тако једнозначно антируско. Ситуација је сложенија него што покушавају да је представе западни политичари. Европљани затварају очи из врло једноставног разлога. Они немају довољно ресурса и храбрости да се мешају у украјинске догађаје. И овде палма првенства припада САД. И САД то радо користе како би показале да војна сила и моћ у савременом свету нешто значе. И много у критичним, кризним ситуацијама.

При томе европљани уопште не мисле о томе да својом вољом и једностраним ставом о украјинској кризи они подмећу бомбу под сопствене темеље. Ако се ситуација на истоку Украјине и даље буде заоштравала, на крају ће конфликт поделити ову државу не само по политичком, већ и по географском принципу. И тада не Русија, тим пре не САД, већ управо Европа мораће да решава проблеме хиљада гладних, незапослених и дезоријентисаних становника западних украјинских области.

Григориј Миленин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут