Преживела у Одеси: Украјинска застава је застава џелата

07-05-2014 05:49:41 | | Глас Русије, фото: korrespondent.net/ vostok.rs |


Ситуација на југоистоку Украјине и помоћ избеглицама биле су главне теме на конференцији у МИА Русија данас, уз учешће представника друштвене коморе РФ, украјинских социолога, политиколога и новинара.

Она је започела минутом ћутања: на дан њеног одржавања сахрањиване су жртве трагедије у Одеси. Активиста и јавни посленик Татјана Георгијева осетила је тај ужас на својој кожи: сама је била у Дому снидиката 2. маја.

- Људе су тровали гасом. Неки су скакали сами кроз прозор, једноставно се бацали са прозора. А међу њима жене и деца. Доле су преживеле младићи тукли палицама. У самој згради Дома синдиката живи су изгорели 50 људи. Хитну помоћ нису пуштали, милиција није реаговала. Ватрогасци су стигли на лице места тек кроз два сата, од 10 возила само два. И то узимајући у обзир да се ватрогасна станица налази свега 70 метара даље. Вршилац дужности градоначелника Одесе Немировски је просто мирно све посматрао. Једном од наших активиста је предложио: узми своје, затим ћемо се расправити. Хоћу да кажем да ми то нећемо заборавити и ни за кога неће бити опроштаја. То више није политичка ситуација. На власти су дошли они које нисам бирала. Украјинска застава је за нас само застава џелата. Што се тиче мог повратка у Украјину, не планирам га док су на власти нацисти.

Таквих избеглица из Украјине као што је Татјана у Русији је већ више од 2500 хиљаде. Подржава их Друштвена комора РФ, и специјално формиран у оквиру ње координациони штаб помоћи становницима Украјине. Заменик секретара Друштвене коморе РФ Владислав Гриб каже.

- Када долазимо у Федералну миграциону службу, видимо тамо грађане Украјине који траже уточиште у Русији и Белорусији. Стално чујемо до њих страшне приче: некоме су пребили сина, некоме убили ћерку у Лавову. И све само зато што су говорили руски. Пружамо им информациону и правну помоћ, помоћ у добијању стана и запошљавању. Сада, у току лета, они могу да живе и раде у Москви и Подмосковљу. Мислим да је неопходно направити фонд за њихову подршку.

Узгред, сам долазак украјинских учесника конференције у Москву повод је за њихово хапшење. Новинар Јелена Рајгородецка се позвала на нове законе украјинске државе.

- То што се ми грађани Украјине налазимо овде по новим законима се кривично кажњава. За све контакте са Русијом, ако они буду размотрени као наношење штете државности Украјине, предвиђено је 15 година лишавања слободе. Уопште, поводом актуалног побеснелог законодавства у земљи могу да каћем да чак у фашистичкој Немачкој 1933. није било усвојено толико закона колико је било усвојено у много мањем року од стране мајданске власти.

Проблем осветљавања украјинских догађаја у Западним медијима је посебна тема за разговор. Украјински политиколог Дмитриј Губин упозорио је окупљене стране новинаре на конференцији о недопустивости сада познатог става према којем се становници Донбаса представљају као терористи, а они који су пуцали на Мајдану као хероји.

- Стално говоримо нашим америчким и израелским пријатељима: Отворите очи! Погледајте прво ко убија, кога убијају, ко виче: Убиј! и ко се прави као да се ништа не догађа. И ја позивам овде присутне стране медије: говорите истину, не слушајте подивљале фашисте из Кијева! Реците да они враћају идеологију нацизма! Замислите: они нас називају кромпировом златицом. О каквим преговорима може бити речи? Познати израелски политички посленик 20. века Менаем Бегин је говорио да су преговори могући само са онима који признају твоје право на постојање. А нама је предоређено или убиство или изгнанство.

Према речима представника Друштвене коморе РФ, преговори су могући чак после трагичних догађаја у Одеси. Ипак, ако председнички избори који легализују власт ипак буду одржани, линија са које нема повратка ће бити пређена.

Григориј Соколов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут